Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet ry:n tiedote

Urheilukaupan tilanne näyttää valoisalta vähittäiskaupan kasvun ollessa 8,7 prosentin luokkaa vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Urheilutukkukauppa kasvoi 6,2 prosenttia. Ala ei kuitenkaan voi tuudittautua hyviin kehityslukuihin. Hintakilpailu on kovaa ja alan muutosvauhti ennennäkemättömän nopea. Alaa vaivaa muista Pohjoismaista jälkeen jääminen niin teknologiassa kuin yhteistoiminnassakin. Kun kuluttajasta on kasvanut kuningas, pienen markkina-alueen toimijoiden kannattaisi yhdistää voimansa aina kun mahdollista.

Urheilukaupalla menee ostovoiman heikkenemiseen ja yleiseen taloustilanteeseen nähden hyvin. Myös urheilutukkukauppa on hyvässä nosteessa. ”Kokonaiskehitys viime vuoteen verrattuna oli alkuvuonna vähintäänkin kiitettävää. Myös vienti vetää,” toteaa Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä. Erityisesti jalkinemyynti on kasvanut. Vaatemyynti seuraa yleisesti muotikaupan heikkoa suhdannetilannetta. Urheiluvälineiden myynnissä on sesonki- ja tuotekohtaista vaihtelua.

Positiivinen kasvu luo alalle luottamusta, johon ei kuitenkaan pitäisi tuudittautua. Urheilu- ja vapaa-aika-alalla on tällä hetkellä enemmän lajeja kuin koskaan. Alan on osattava hyödyntää potentiaali, joka avautuu uusien lajien ja trendien myötä. Heikkilä pohtii, onko alan toimijoilla resursseja vastata kiihtyvään muutosvauhtiin, kun ei edes tiedetä, missä ollaan kolmen vuoden kuluttua.

”Osataanko kohdata ihminen ja vastata hänen tarpeisiinsa kotimaassa, vai valuvatko asiakkaat ulkomaille?” pohtii Heikkilä. ”Tässä kohtaa meidän pitäisi olla aktiivisia. Suomessa on osaaminen, tarvitaan vain tahto vastata kansainväliseen kilpailuun esimerkiksi verkkokaupassa. Eikä vain kotimaassa, vaan kilpailla aidosti kansainvälisillä markkinoilla kansainvälisistä asiakkaista.”

Alalla ollaan huolissaan myös siitä, osataanko valtava data, joka kuluttajista ja kuluttamisesta kerätään, hyödyntää oikein. Heikkilä penää ajan hermolla olemista niin datan käytön kuin teknologiankin osalta. Suomessa on jääty auttamattomasti jälkeen muista Pohjoismaista. Toinen aiheellinen kysymys on valikoimien alhaiset hintapisteet. ”Messuilla ja tapahtumissa näkee hienoja laadukkaita tuotteita. Niitä ei kuitenkaan löydy myymälöistä, joihin on valittu taloustilanteen latistamana halvempien hintapisteiden tuotteet, joissa on säästetty niin materiaaleista kuin ergonomiastakin. Onko köyhällä oikeasti varaa ostaa halpaa?” kysyy Heikkilä.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Hanna Heikkilä, Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry, 050-536 3379,