Urheilukaupassa myymäläasiakkaat ovat liikkeellä ostomielessä. Kuluttajista peräti 64 prosenttia ilmoitti ovensuukyselyssä tulleensa myymälään tekemään hankintoja. Vaikka myymälään tultiin ostomielessä, jopa 30 prosenttia hankintaa tekemään tulleista kuitenkin ilmoitti, etteivät he saaneet asioinnillaan suoritettua hankintaa. 72 prosenttia kaikista kävijöistä jätti myös tekemättä heräteostoja.

Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry:n teettämästä kuluttajatutkimuksesta käy ilmi, että kivijalan asema on edelleen vahva. 26 myymälässä ovensuukyselynä tehtyyn tutkimukseen vastasi 477 myymälässä asioinutta henkilöä. Vastaajista peräti 90 prosenttia kertoi asioivansa mieluummin myymälässä kuin verkkokaupassa.

 ”Kivijalan asema urheilukaupassa ei ole niin huono, kuin viime vuosien digitalisaatiohuumassa on annettu ymmärtää. On kuitenkin totta, että ilman palvelevaa verkkokauppaa kivijalkamyymälä ei enää menesty,” toteaa Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä.

 Yhdeksän kymmenestä asiakkaasta valitsee edelleen myymälän ennen verkkokauppaa. Jos ostoksia kuitenkin tehdään verkkokaupasta, 52 prosentille vastaajista verkkokaupan alkuperämaalla ei ole merkitystä. Kotimaista verkkokauppaa suosii 40 prosenttia vastaajista.

 ”Positiivista on tietysti se, että kuluttajat ovat liikkeellä tekemässä hankintoja. Pääsääntöisesti kuluttajat ostavat henkilökohtaiseen tarpeeseensa ja toiseksi tärkein hankinnan kohde on lapset.”

 Kuluttajien syy asioida tietyssä urheilu- ja vapaa-ajantuotteita myyvässä liikkeessä perustuu tarpeeseen, liikkeen hyvään sijaintiin ja hyvään tuotevalikoimaan. Huomionarvoista on, että hyvät tarjoukset, edulliset hinnat, hyvä palvelu tai mukava henkilökunta eivät vastaajien mukaan korostuneet asioinnin syyksi.

 ”Jälleenmyyjän kannalta mielenkiintoista on varmasti se, että heräteostamisen aktivoimisessa voi piillä yksi lisämyynnin mahdollisuus. Vaikka tuotemerkkien saatavuuteen, valikoimien laajuuteen ja esillepanoon oltiinkin tutkimuksen mukaan tyytyväisiä, lähes joka kolmas hankintaa tekemään tulleesta jäi kuitenkin ilman tuotetta ja vain neljännes asiakkaista teki heräteostoja,” summaa Heikkilä.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Hanna Heikkilä, Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry, 050-536 3379,