Kivijalkakauppa on edelleen ylivoimainen ykkönen nuorten suosimana ostopaikkana, vaikka verkkokaupasta puhutaan paljon. Tämä käy ilmi Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet (UVT) ry:n teettämästä tutkimuksesta, jolla selvitettiin kuluttajien ostokäyttäytymistä.

Nuoren kuluttajan kannalta myymälän sijainnilla ja tuotevalikoimalla on suuri merkitys. Nuoret tulevat myymälään ostotarkoituksella ja heille myymälä on verkkokauppaa mieluisempi vaihtoehto. Sosiaalinen media on kiinteä osa nuorten maailmaa ja siksi ostopäätökseen vaikuttavat niin nuorta puhutteleva mainonta kuin kavereiden mielipiteet.

Nuorista kaksi kolmesta saapuu myymälään ostotarkoituksessa eli heillä on tarve ostaa jokin tietty tuote. Kuitenkaan reilu kolmannes ostamaan tulleista nuorista ei saa tehtyä hankintaa valitsemastaan myymälästä.

Lähes kaikki nuorista asiakkaista tulee tekemään hankintaa itselleen. Tällöin myymälän valikoimalla on suuri merkitys. Yleisesti nuoret ovat tyytyväisiä myymälöiden valikoimiin ja esillepanoon. Heräteostoja nuoret tekevät kuitenkin harvoin.

Jopa 94 prosenttia nuorista hankkii urheilu- ja vapaa-ajantuotteita mieluummin myymälästä kuin verkkokaupasta. Jos tuote kuitenkin hankitaan verkkokaupasta, yli puolet siellä asioivista nuorista käy sovittamassa tuotetta myymälässä. Nuorilla tämä käyttäytyminen on selvästi yleisempää kuin muissa ikäryhmissä.

”Nuoret etsivät netistä tietoa tuotteista. Instagramista ja Snapchatista saadaan vaikutteita siitä, mikä milloinkin on in. Kun mieluinen tuote on löytynyt, lähdetään sitä etsimään myymälöistä. Jos tuotetta ei löydy, se tilataan netistä. Mieluiten nuoret kuitenkin asioivat myymälöissä”, kuvailee nuorta kuluttajaa UVT:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä.

Vain alta kolmannes lähtee pelkästään katselemaan kauppojen tarjontaa. Ostoksilla kaverin mielipiteellä on suuri vaikutus siihen, valitseeko nuori tuotteen vai ei.

”Nuoria jututtamalla saa hyvää tietoa heidän toimintatavoista. Vaikka tutkimuksen mukaan nuoret kokevatkin saaneensa hyvää tai erinomaista palvelua ja myyjä pystyy hyvällä palvelulla vaikuttamaan myös nuoren ostopäätökseen, myyjät voisivat monesti olla kohteliaampia nuoria kohtaan. Siinä samallahan kasvatamme uutta myyjäsukupolvea”, Heikkilä kuvailee.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Hanna Heikkilä, Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry, 050-536 3379,