Miksi seikkailu-urheilukisaan Kiinaan?

Miksi seikkailu-urheilukisaan Kiinaan?

Kisaohjelma: 

Päivä 1: 30 km polkujuoksua tuhansilla rappusilla ja vuoristossa

Päivä 2: 3 km juoksua, 27,5 km maastopyöräilyä, 4 km suunnistusta, 7,5 km maastopyöräilyä ja 21 km vuoristojuoksua, sekä lisäksi 3 taitopistettä: jousiammunta, esteen ylitys sekä abseiling-laskeutuminen kerrostalon katolta

Vuosi sitten tein Forsmanin Peten kanssa Solvalla Swimrunin. Siitä se oikeastaan lähti. Pete kyseli Kiinan kisoihin mukaan ja viimein tämä marraskuinen kisa Zunyissa tuntui oikealta ajankohdalta ja kisalta. Olin parhaimmassa kunnossa syyskuun Ironmanin kisan alla kuin ikinä aiemmin.

Lähes kuukauden mittainen off-season pelotti välissä, kun mietin Kiinan kisaa (osallistuminen kisaan oli nimittäin vielä hieman epävarmaa lokakuun aikana). Voisin nyt kuitenkin väittää, ettei se kunto paljoa kuukaudessa laske – loukkaantumisherkkyys pikemminkin kasvaa. Lähdettiin matkaan neljän hengen tiimissä, jossa on aina mukana yksi nainen kolmen miehen kanssa. Saavuimme paikanpäälle torstaina Finnairin suoralla lennolla Chongqingiin. Sieltä oli matkaa Zunyihin n. 3-4 h riippuen ruuhkan määrästä.

Perjantaina hoidettiin kaikki kisaan liittyvä kuntoon ja käytiin tutustumassa kaupunkiin. Kuvitelkaa: miehet shoppailivat enemmän Kiinassa kuin minä, joka olen varsinainen shoppailijoitten shoppailija. Hienoja kokemuksia kertyi kisassa, mutta myös kisan ulkopuolelta. Tässä muutama kuva bussimatkan varrelta ja Zunyista.  

Lähdin matkaan itseäni kuunnellen, enkä sykemittaria katsoen – kun en sitä tee normaalisti muutenkaan kisoissa (pieniä tsekkauksia lukuunottamatta). Alkuviikosta päälle pukannut pieni flunssa alkoi myös torstain ja perjantain aikana tuntua enemmän. Kuljin kaikkialla toppatakki päällä, vaikka lämpöasteita oli yli 15. Perjantai-iltana olikin lämpöä 37.3. Kehon ja kropan kuuntelu oli siis kisassa enemmän kuin pakollista.  

Lauantaiaamuna klo 6 herätyskellon soittaessa olo oli hyvä. Toivoin samaa koko päivälle ja se lähes toteutuikin. Kisapaikalle saavuimme jo aamukahdeksan aikaan, sillä kisaa ennen kisaorganisaatio järjesti hulppean hienon avajaisseremonian, joka oli lähellä kansanjuhlaa suomalaisessa mittapuussa.  

Jokaisella joukkueella oli myös vapaaehtoinen työntekijä pitämässä meistä huolta. Muutoin Kiinassa saa kaikkea odottaa ja asiat menee miten menee. Ruoka ei tietenkään ollut sitä mitä normaalisti syömme. Aamupalaksi oli riisiä, kanaa luilla, vihanneksia, sekä kiinalaista ”leipää”, joka oli täysin valkoinen pallo. Aamupala ja illallinen oli samaa settiä, joten Suomeen tullessa kaurapuuro maistui taivaalliselta ja niin kotoisalta.  

Starttilaukaus pamahti klo 10:30 ja edessä oli alkuun n. 5km loivaylämäkiosuus. Puuskutin jo kilometrin jälkeen, vaikka siinä vaiheessa vauhti oli 4:30-5:00min/km luokkaa. Loiva ylämäki tuntui erityisesti keuhkoissa. Sain myös jostain syystä kädet hapoille tässä rytäkässä, en lainkaan jalkoja. N. 5km jälkeen alkoi armoton 1,5-2km rappusosuus. Mentiin ylös pelkkiä rappusia, erikokoisia, -levyisiä, liukkaita ja kiemurtelevia. Huohotin ja puuskutin kuin eläin. Sykemittari oli silti mukana, sillä halusin nähdä ettei perjantai-illan lämpö saa mitään ihmeellistä aikaan ja halusin koko ajan kuunnella itseäni tarkkaan. 

Kokonaisuutena päivä koostui 30km trail-juoksusta, joka sisälsi varmasti ne 100 x Malminkartanon portaat; mudasta, joka tuntui yhtä liukkaalta kuin jää kenkien alla; 1560m nousumetristä; superkovista ja vaikeista alamäkijuoksupaikoista sekä köydellä laskeutumisesta pahimmasta alamäkiosuudesta.  

Siinä kohtaa mietin, että mitä hemmettiä täällä teen, kunnes pääsin ajatukseen kiinni: nyt vain nautit ja annat palaa. Aikaa YouSport Team Finlandilla tähän ensimmäisen päivän settiin meni 4h13min. Itse olin miehiin nähden toki se heikoin lenkki, ja he vetivät minua perässään lähes kaikki muut pätkät paitsi alamäkiosuudet, jossa oma juoksuni kulki hyvin. Etureidet huusivat alamäkiosuuksissa kyllä hoosiannaa – jopa enemmän kuin rappujuoksussa.  

Teamin henki vei kuitenkin eteenpäin kovempaa kuin missään aiemmassa henkilökohtaisessa kisassa. Matkan aikana, aina kun vain jaksoimme jutella, jutut olivat hyvin levottomia eivätkä varmasti olisi olleet kovin monille korville sopivia ilman punastumisefektiä.  

Laskin, että rappusia olisi ollut ensimmäisen päivän aikana 7 500, jolloin rappusia oli siis 5 kpl yhdessä metrissä, jos matka oli arvioituna n. 1,5 km. Maaliin päästessä olo oli taivaallinen ja mitalin kaulaan saaminen kruunasi koko reilun nelituntisen. Tämän jälkeen alkoi heti palautumisen maksimoiminen seuraavaan päivään. Toisen päivän kovemmat tarinat kuulette seuraavassa tekstissä. Stay tuned!

Kisaa ennen...
Kisaa ennen...
Kisan jälkeen...
Kisan jälkeen...
Hanna Heikkilä

Hanna Heikkilä4 Artikkelia

  TOP 5 PYÖRÄREITIT SUOMESSA

  TOP 5 PYÖRÄREITIT SUOMESSA

  Kesä ja kärpäset saapuvat kiihtyvällä nopeudella Suomeen. Pian on taas aika kavuta pyörän satulan päälle ja lähteä nauttimaan luonnosta. YouSport.fi kysyi käyttäjiltään heidän suosikkipyöräreittejään kotimaassa. Lähes 700 vastaajaa eri puolilta Suomea otti kyselyyn osaa ja jakoi innokkaasti vinkkejään. Tässä heidän…

  Suomen paras urheiluseura

  Suomen paras urheiluseura

  KaaPo ry eli Kaarinan Pojat pokkasi vuoden urheiluseura Unon Urheilugaalassa tammikuussa 2018. Sen takaa löytyy monia erinomaisia syitä, miksi Uno päätyi juuri Kaarinaan. KaaPon ja KaaNan (Kaarinan Nappulat) muodostamassa yhteisössä on noin 1 300 jäsentä. Määrä sisältää noin 900 pelaajaa,…

  Tapahtui kerran Kiinassa

  Tapahtui kerran Kiinassa

  YouSport Team Finland aloitti toisen päivän Kiinan urakkansa aamuvarhaisella kahdeksan aikaan. Lähdöstä sännättiin tällä kertaa loivaan alamäkeen ensimmäisen päivän loivan ylämäen sijaan: mikä helpotus niillä jaloilla! Itselläni ei ainakaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa juoksu kovaa, jotta ensimmäisen päivän jalkajumit…