Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vaatteen vastuullisuus alkaa jo tuotekehityksestä. 3D-suunnittelu säästää materiaalia, pienentää hävikkiä ja vähentää päästöjä.

Monia vaatteita mainostetaan ekologisella materiaalilla, mutta se ei kerro vastuullisuudesta vielä paljoakaan. Haltin toimitusjohtaja Sami Kiiski korostaa, että vastuullisuuden pitää näkyä paitsi tuotteissa myös koko toiminnassa aina suunnittelusta ja valmistuttamisesta lähtien.

”Pelkkä ekomateriaali harvoin kertoo, missä olosuhteissa tuote on tehty tai millainen prosessi on ollut. Meidän mielestämme koko prosessia pitää kehittää yhdessä tehtaan ja tuotekehitystiimin kanssa. Totta kai tuotteissa pitää olla myös vastuulliset materiaalit”, Kiiski sanoo.

Haltilla kaikki vaatteet suunnitellaan alusta loppuun 3D-mallin avulla. Se on merkittävä vastuullisuuskysymys, sillä 3D-mallinnuksen avulla voidaan hoitaa myös sovitukset, jolloin fyysistä sovitusta ei tarvita. Se tarkoittaa, että vaateiden prototyyppejä ei tarvitse lennättää Kaukoidän tai Kiinan tehtailta Suomeen ja takaisin, vaan ensimmäinen valmistettava vaate menee jo myyntiin.

”Prototyyppejä voi olla yhdelle vaatteelle vaikka viisi, joten 3D-suunnittelun avulla voimme karsia paljon materiaalihukkaa ja rahtia. Myös kankaat skannataan 3D-ohjelmaan ja kehitämme koko prosessia 3D:n suuntaan. Se tarkoittaa vähemmän hävikkiä ja epäonnistunutta designia”, Kiiski toteaa.

Suunnittelun perustana on kestävä tuote, jonka materiaaleissa on huomioitu ekologisuus koko elinkaaren ajalta. Koska Haltin tuotteet eivät ole pikamuotia ja niiden elinkaari on pitkä, tuotekehitys ja kierrätettävien materiaalien käyttö on mahdollista.

Kaikki Haltin vaatteita valmistavat tehtaat on auditoitu ja vuoteen 2020 mennessä 90 prosenttia tulee olemaan Amfori-auditoituja. Haltin työntekijät vierailevat tehtailla säännöllisesti ja kaikkien kankaiden, vetoketjujen ja nappien alkuperä on tarkkaan tiedossa.

”Me ostamme kankaat itse ja viemme ne tehtaalle. Me tunnemme kankaiden toimittajat ja voimme olla varmoja, että he toimittavat meille sitä mitä on sovittu”, Kiiski vakuuttaa.

Haltin käyttämillä kankaille on bluesign-sertifiointi eli niissä käytetyt kemikaalit ovat turvallisia ja edistyksellisempiä kuin EU-asetukset vaativat. Sertifioinnin lisäksi Halti on yksi harvoista pohjoismaisista yrityksistä, jolla on blusign system partneruus. Se tarkoittaa, että kankaiden lisäksi koko tuotantoprosessi aina tuotekehityksestä ja kangasvalinnoista alkaen on bluesignin hyväksymä.

Kuva ja artikkeli: Halti.
Artikkeli on julkaistu GSD Nordicin Vastuullisuus -julkaisussa

Hanna-Liisa Erkheikki17 Artikkelia

  Helsinki Cup näkyy ja kuuluu ympäri pääkaupunkia

  Helsinki Cup näkyy ja kuuluu ympäri pääkaupunkia

  Tällä viikolla Helsingin urheilukentillä ja kaduilla käy kuhina kun juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cup kerää kaupunkiin yli 20 000 nuorta futaria eri puolilta Suomea ja 20 muusta maasta. Vuodesta 1976 lähtien järjestetty tapahtuma on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista junioriturnauksista. Alkujaan vain pojille järjestetty…

  Fjällräven Classic juhlistaa outdoor -elämäntapaa ja laajenee entisestään

  Fjällräven Classic juhlistaa outdoor -elämäntapaa ja laajenee entisestään

  Vuodesta 2005 Pohjois-Ruotsin Kungsledenin maisemissa järjestetty Fjällräven Classic on elämyksellinen vaellustapahtuma, joka juhlistaa outdoor elämäntapaa ja joka on suunniteltu niin että kokemattomammatkin vaeltajat voivat sille osallistua. Vaelluksen reitin varrelta saa ruokaa ja polttoainetta retkikeittimeen sekä tarvittaessa myös hyviä nevoja ja…

  Team Rynkeby – God Morgon Helsinki saapui onnellisesti Pariisiin!

  Team Rynkeby – God Morgon Helsinki saapui onnellisesti Pariisiin!

  Reilu viikko sitten Helsingistä alkanut Team Rynkeby – God morgon hyväntekeväisyyspyöräily, 1200km taival pyörillä Pariisiin #pientenpuolesta päättyi lauantaina aurinkoisissa tunnelmissa, paikallisten kannustaessa juhlavasti kunniakujassa. Viimeisen päivän leki oli lyhyin kaikista vain 100km, mutta suurkaupunki Pariisin sokkeloisille kaduille, vilkkaaseen liikenteeseen ja…