Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vaatteen vastuullisuus alkaa jo tuotekehityksestä. 3D-suunnittelu säästää materiaalia, pienentää hävikkiä ja vähentää päästöjä.

Monia vaatteita mainostetaan ekologisella materiaalilla, mutta se ei kerro vastuullisuudesta vielä paljoakaan. Haltin toimitusjohtaja Sami Kiiski korostaa, että vastuullisuuden pitää näkyä paitsi tuotteissa myös koko toiminnassa aina suunnittelusta ja valmistuttamisesta lähtien.

”Pelkkä ekomateriaali harvoin kertoo, missä olosuhteissa tuote on tehty tai millainen prosessi on ollut. Meidän mielestämme koko prosessia pitää kehittää yhdessä tehtaan ja tuotekehitystiimin kanssa. Totta kai tuotteissa pitää olla myös vastuulliset materiaalit”, Kiiski sanoo.

Haltilla kaikki vaatteet suunnitellaan alusta loppuun 3D-mallin avulla. Se on merkittävä vastuullisuuskysymys, sillä 3D-mallinnuksen avulla voidaan hoitaa myös sovitukset, jolloin fyysistä sovitusta ei tarvita. Se tarkoittaa, että vaateiden prototyyppejä ei tarvitse lennättää Kaukoidän tai Kiinan tehtailta Suomeen ja takaisin, vaan ensimmäinen valmistettava vaate menee jo myyntiin.

”Prototyyppejä voi olla yhdelle vaatteelle vaikka viisi, joten 3D-suunnittelun avulla voimme karsia paljon materiaalihukkaa ja rahtia. Myös kankaat skannataan 3D-ohjelmaan ja kehitämme koko prosessia 3D:n suuntaan. Se tarkoittaa vähemmän hävikkiä ja epäonnistunutta designia”, Kiiski toteaa.

Suunnittelun perustana on kestävä tuote, jonka materiaaleissa on huomioitu ekologisuus koko elinkaaren ajalta. Koska Haltin tuotteet eivät ole pikamuotia ja niiden elinkaari on pitkä, tuotekehitys ja kierrätettävien materiaalien käyttö on mahdollista.

Kaikki Haltin vaatteita valmistavat tehtaat on auditoitu ja vuoteen 2020 mennessä 90 prosenttia tulee olemaan Amfori-auditoituja. Haltin työntekijät vierailevat tehtailla säännöllisesti ja kaikkien kankaiden, vetoketjujen ja nappien alkuperä on tarkkaan tiedossa.

”Me ostamme kankaat itse ja viemme ne tehtaalle. Me tunnemme kankaiden toimittajat ja voimme olla varmoja, että he toimittavat meille sitä mitä on sovittu”, Kiiski vakuuttaa.

Haltin käyttämillä kankaille on bluesign-sertifiointi eli niissä käytetyt kemikaalit ovat turvallisia ja edistyksellisempiä kuin EU-asetukset vaativat. Sertifioinnin lisäksi Halti on yksi harvoista pohjoismaisista yrityksistä, jolla on blusign system partneruus. Se tarkoittaa, että kankaiden lisäksi koko tuotantoprosessi aina tuotekehityksestä ja kangasvalinnoista alkaen on bluesignin hyväksymä.

Kuva ja artikkeli: Halti.
Artikkeli on julkaistu GSD Nordicin Vastuullisuus -julkaisussa

Hanna-Liisa Erkheikki4 Artikkelia

  .

  .

  Urheilu- ja muotikaupan alan ammattilainen! Tule kuulemaan urheilu- ja muotialan uusista virtauksista. Ajankohta: 21. maaliskuuta 2019, klo 9.00-12.45 Paikka: Sofia Future Farm, Sofiankatu 4, Helsinki www.sofiafuturefarm.fi Ohjelma: 8.30 alkaen aamukahvitarjoilu 9.00 Magic Sauce of Retail, Ilona Oksanen, Werk Retail www.werkretail.com.…

  Kotimainen erälegenda Sasta 50 vuotta – juhlat yhdessä suomalaisten laatumerkkien kanssa

  Kotimainen erälegenda Sasta 50 vuotta – juhlat yhdessä suomalaisten laatumerkkien kanssa

  Suomalainen erävaatemerkki Sasta on pukenut laatutietoisia luonnonystäviä jo 50 vuoden ajan. Juhlavuotensa kunniaksi Sasta julkistaa viisi muiden kotimaisten laatumerkkien kanssa suunniteltua ja valmistettua yhteistuotetta, eli kollaboraatiota. Yhteistyöprojektien tavoitteena on muistuttaa kuluttajia tarveharkintaisia ostoksia tehdessään kotimaisen suunnittelun ja tuoteosaamisen jatkuvuuden tärkeydestä…

  Talvella kannattaa panostaa pukeutumiseen, kerrospukeutumiseen!

  Talvella kannattaa panostaa pukeutumiseen, kerrospukeutumiseen!

  Nyt kun vihdoin saamme nauttia sellaisesta talvesta, joka näille leveysasteilla kuuluu, keskustelu kääntyy monissa kodeissa ja kahvikuppikeskusteluissa vaatetukseen ja talvivarusteluun – mitä päälle, kun ulkona paukkuu -20 aseteen pakkanen!? Pikainen pyrähdys autolta työpaikalle tai kotoa bussipysäkille sujuu toki nahkapohjakengissä ja…