Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vastuullinen vaate kunnioittaa luontoa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa

Vaatteen vastuullisuus alkaa jo tuotekehityksestä. 3D-suunnittelu säästää materiaalia, pienentää hävikkiä ja vähentää päästöjä.

Monia vaatteita mainostetaan ekologisella materiaalilla, mutta se ei kerro vastuullisuudesta vielä paljoakaan. Haltin toimitusjohtaja Sami Kiiski korostaa, että vastuullisuuden pitää näkyä paitsi tuotteissa myös koko toiminnassa aina suunnittelusta ja valmistuttamisesta lähtien.

”Pelkkä ekomateriaali harvoin kertoo, missä olosuhteissa tuote on tehty tai millainen prosessi on ollut. Meidän mielestämme koko prosessia pitää kehittää yhdessä tehtaan ja tuotekehitystiimin kanssa. Totta kai tuotteissa pitää olla myös vastuulliset materiaalit”, Kiiski sanoo.

Haltilla kaikki vaatteet suunnitellaan alusta loppuun 3D-mallin avulla. Se on merkittävä vastuullisuuskysymys, sillä 3D-mallinnuksen avulla voidaan hoitaa myös sovitukset, jolloin fyysistä sovitusta ei tarvita. Se tarkoittaa, että vaateiden prototyyppejä ei tarvitse lennättää Kaukoidän tai Kiinan tehtailta Suomeen ja takaisin, vaan ensimmäinen valmistettava vaate menee jo myyntiin.

”Prototyyppejä voi olla yhdelle vaatteelle vaikka viisi, joten 3D-suunnittelun avulla voimme karsia paljon materiaalihukkaa ja rahtia. Myös kankaat skannataan 3D-ohjelmaan ja kehitämme koko prosessia 3D:n suuntaan. Se tarkoittaa vähemmän hävikkiä ja epäonnistunutta designia”, Kiiski toteaa.

Suunnittelun perustana on kestävä tuote, jonka materiaaleissa on huomioitu ekologisuus koko elinkaaren ajalta. Koska Haltin tuotteet eivät ole pikamuotia ja niiden elinkaari on pitkä, tuotekehitys ja kierrätettävien materiaalien käyttö on mahdollista.

Kaikki Haltin vaatteita valmistavat tehtaat on auditoitu ja vuoteen 2020 mennessä 90 prosenttia tulee olemaan Amfori-auditoituja. Haltin työntekijät vierailevat tehtailla säännöllisesti ja kaikkien kankaiden, vetoketjujen ja nappien alkuperä on tarkkaan tiedossa.

”Me ostamme kankaat itse ja viemme ne tehtaalle. Me tunnemme kankaiden toimittajat ja voimme olla varmoja, että he toimittavat meille sitä mitä on sovittu”, Kiiski vakuuttaa.

Haltin käyttämillä kankaille on bluesign-sertifiointi eli niissä käytetyt kemikaalit ovat turvallisia ja edistyksellisempiä kuin EU-asetukset vaativat. Sertifioinnin lisäksi Halti on yksi harvoista pohjoismaisista yrityksistä, jolla on blusign system partneruus. Se tarkoittaa, että kankaiden lisäksi koko tuotantoprosessi aina tuotekehityksestä ja kangasvalinnoista alkaen on bluesignin hyväksymä.

Kuva ja artikkeli: Halti.
Artikkeli on julkaistu GSD Nordicin Vastuullisuus -julkaisussa

Hanna-Liisa Erkheikki11 Artikkelia

  Tiistaina 21.5. Kansalaistorilla Helsingissä Sähköinen tiistai - sähköpyörien koeajotapahtuma

  Tiistaina 21.5. Kansalaistorilla Helsingissä Sähköinen tiistai - sähköpyörien koeajotapahtuma

  Helkama järjestää Suomen suurimman kaupunkialueella järjestettävä sähköpyörien koeajotapahtuma tiistaina 21.5 Kansalaistorilla Helsingissä. Kaikki täysi-ikäiset pääsevät testaamaan tapahtumassa sähköpyöriä henkilötodistusta vastaan. Sähköpyöriensä valmistuksen Suomeen siirtänyt Helkama haluaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa tutustuttaa kaupunkilaisia sähköpyöräilyyn. Sähköpyörien suosio on vahvassa kasvussa, ja esimerkiksi Helkama…

  Sasta etsii vahvistusta myyntitiimiinsä - työpaikkailmoitus

  Sasta etsii vahvistusta myyntitiimiinsä - työpaikkailmoitus

  Sasta Oy on innovatiivinen suomalainen perheyritys, jonka juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan erämaassa, Nurmeksessa. Sastan tarina on saanut alkunsa vuonna 1969 tarpeesta pärjätä karuissa luonnonoloissa. Jo yli 50 vuoden kokemuksella Sasta markkinoi ja valmistuttaa korkealuokkaisia outdoor- ja metsästysvaatteita. Kotimaan markkinoiden lisäksi…

  Light My Fire otti ekoharppauksen öljypohjaisista biopohjaisiin muoveihin

  Light My Fire otti ekoharppauksen öljypohjaisista biopohjaisiin muoveihin

  Ruotsalainen muoviastioiden ja -aterimien valmistaja, Light My Fire, on kutistanut hiilijalanjälkensä uudistamalla materiaalinsa vuonna 2019. Yritys on siirtynyt käyttämään tuotteissaan biopohjaisia muoveja öljypohjaisten asemesta. Biomassan osuus vaihtelee tuotteissa niiden käyttötarkoituksen vaatimien ominaisuuksien mukaan. Suurimmassa osassa se on noin 96 prosenttia.…