Testissä Suunto 9 - multisport-GPS-kello

Testissä Suunto 9 – multisport-GPS-kello

Suunto 9 on kesällä myyntiin tullut GPS-rannesykemittari. Sen erityisominaisuutena on pitkä akun kesto, jonka saa säästöasetuksien avulla kestämään jopa 120 tuntia. 

Kellon pinta-ala on laaja, joka tuo mukanaan sekä hyviä että huonoja asioita. Koostaan huolimatta kello painaa vain 81 grammaa. Kookas kellotaulu ei tuota ongelmia aikuisen miehen ranteessa, mutta kapeissa ranteissa istuvuus ei ole täydellistä. Kookkaalta näytöltä on myös helppo katsella laitteen tarjoamia tietoja.

Laadukkaat materiaalit

Mittarin kehä on ruostumatonta terästä, näyttö safiirilasia ja ranneke silikonia. Mittarissa on kosketusnäyttö ja kolme nappia, jotka on sijoitettu mittarin oikealle sivulle. Kellon käyttöjärjestelmä on tuttu aiemmista Suunnoista. Loogista valikkoa voi käyttää niin napeilla kuin kosketusnäytön kautta. Siirtymisen eri toimintovalikkojen välillä ja niiden ominaisuuksien käyttämisen oppii nopeasti. Mikäli on käyttänyt aiemmin Suunnon kelloja, toiminnot oppii helposti.

Suunto 9 on yhteensopiva Suunto-mobiilisovelluksen, -nettipalvelun ja -applikaation kanssa. Niillä voi säätää harjoitusprofiilien asetuksia. Palvelusta löytyy myös esimerkiksi reittejä polkujuoksijoille ja kertyneen datan tarkempi analyysi, tai palvelun kautta treenitiedon voi jakaa esimerkiksi valmentajan kanssa. Mikäli haluaa jakaa liikuntasuoritteen julkisesti, sekin onnistuu.  

Laitteen voi liittää myös älypuhelimeen, jolloin kellon ruudulle saa luuriin tulevat viestit ja puhelut.

 

Sykettä ranteesta ja rinnasta

Suunto 9 mittaa sykkeen ranteesta, mutta siihen saa myös rintaan kiinnitettävän sykevyön. Sykevyö voi olla tarpeen esimerkiksi maastohiihdossa, jolloin kelloa voi pitää hihan päällä.

Älykäs virranhallinta

Älykäs akkutila tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että ennen lenkkiä voi valita, millä tallennustasolla lenkin tiedot taltioidaan. Mikäli akun virta on loppumassa, laite kehottaa vaihtamaan vähemmän virtaa kuluttavaan vaihtoehtoon. Suunto 9 myös oppii käyttäjänsä liikuntarytmin ja ehdottaa latausta ennen perinteistä pidempikestoista treenipäivää.

Älykäs virranhallinta perustuu Suunnon FusedTrack-ominaisuuteen. Siinä mittari käyttää matkanmittaukseen GPS-sijaintia ja mittarin liikeantureita. Harvimmillaan laite tallentaa sijainnin vain 120 sekunnin välein, ja muut tiedot kertyvät laitteen liikeanturilta. GPS-ominaisuus kuluttaa akkua huomattavasti, joten sen jaksottaminen säästää akkua huomattavasti. Akun kesto vaihtelee asetuksista riippuen 25–120 tuntiin.

Testikokemuksia

Yousport.fin testi tapahtui marraskuun alussa Ylläksellä. Suunnitelmissa oli hiihtää ja pyöräillä, mutta niljakkaan ja lumettoman maan vuoksi Lapin-viikko muuttui liukastelupatikoinniksi.

Laitteen käyttöönotto oli erittäin helppoa. Latauspistokkeen voi kytkeä myös väärinpäin, mutta kytkennän tosin oppi tarkistamaan ensimmäisen virhelatauksen jälkeen. Patikoinnille on oma urheilutilansa, ja tiloja on kaikkiaan yli 80 lajille. Patikointipäivän päätteeksi oli mukava katsella syketietoja, kulutettuja kaloreita, reitin korkeuseroja, askelmääriä sekä edettyjä kilometrejä.

Halutun sykealueen asetuksen jälkeen laite muistuttaa sen ylityksestä tai alituksesta sivistyneesti tärisemällä.

Lapin sää oli useampana päivänä hyvin harmaa ja paikoin jopa sumuinen. Reitti Kuertunturille on aika kehnosti opastettu. Huipulle päästyämme pilvilautta vyöryi päällemme, ja näkyvyys lyheni noin 100 metriin. Kellon karttaominaisuuksien ansiosta oikea polku takaisin alas löytyi sumussakin helposti. Saapuvasta pilvimassasta Suunto 9 ilmoitti hyvissä ajoin piirtämällä barometrin käyrän jyrkkään alamäkeen.

Kehuttu akun kesto on ainakin päiväpatikoijalle riittävä. Parin päivän ulkoilut tallentuvat täydellä teholla hyvin, minkä jälkeen laitteen voi laittaa yöksi lataantumaan.

Laitteessa on myös unen seuranta. Aluksi Suunto 9 tuntui vähän kovalta unikaverilta, mutta siihenkin tottui. Unen seuranta tuotti yllättäviä tuloksia. Mikäli ilta oli alkoholiton tai vain pari tuntia ennen nukkumaan menoa nautittu viinilasi, uni oli laadultaan pitkäkestoista ja hyvää. Mikäli viinilasillisia oli nautittu ennen nukkumaan menoa useampia, se näkyi kehnona unena hämmästyttävän selkeästi. Laadukasta unta saattoi olla vain puolet sängyssä vietetystä ajasta.

Lopuksi

En ole satunnaistreenaajana mittaroinnin suurin ihailija. Vielä enemmän kartan viestien saamista luonnossa liikkuessani. Ymmärrän toki, että kellon tuottama tieto on erityisen hyödyllistä tavoitteelliselle liikkujalle ja joillekin henkilöille tiedon saaminen vaikka juoksulenkillä on todella tärkeää. Ja toihan kellon tuottama tieto iloa ja hyötyä myös satunnaistreenaajalle.  

Kello kertoi, että reissulla olisi pitänyt levätä enemmän. Ensimmäisen päivän vajaan 20 km kävelyn jälkeen laite ilmoitti lepoajaksi 60 tuntia. Ohje tuli sivuutettua joutuin – ei Lappiin ollut lepäämään tultu! Unen laadusta laite kertoi myös arveluttavia näkemyksiä. Ruokaviinien määrä väheni olennaisesti, ja niiden nauttiminen rajoittui vain ruokailun yhteyteen.

Suunto 9 on mainio kaveri niin arjessa kuin vapaa-ajalla. Reissun jälkeisinä työpäivinäkin on tullut tallusteltua tavoitteen mukaiset 10 000 askelta. Normaalissa marraskuun pimeässä illassa aktiivisuustaso olisi varmasti jäänyt muuten tätä alhaisemmaksi. 

Jussi Ovaskainen289 Artikkelia

  Halti Outdoor Weekend on luontoliikkumisen juhlaa

  Halti Outdoor Weekend on luontoliikkumisen juhlaa

  Halti Outdoor Weekend on syyskauden avaustapahtuma Vuokatin vaaramaisemissa 6.-8.9.2019. Tapahtuma kokoaa yhteen kaiken tasoiset vaelluksen, polkujuoksun ja maastopyöräilyn harrastajat. Tapahtuman ytimen muodostavat Suomen vanhin vaellustapahtuma Vuokatin Vaellus sekä Vuokatti Trail Challenge -polkujuoksutapahtuma. Viikonlopun täydentävät maastopyörä -vaellus, koiravaellus, metsäjooga sekä pienten lasten…

  Valtteri Bottas Duathlon on koko perheen tapahtuma

  Valtteri Bottas Duathlon on koko perheen tapahtuma

  Valtteri Bottas Duathlon powered by Tunturi -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 18.8.2019 Liikuntakeskus Pajulahdessa.  Koko perheen tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy! Mikäli mielii kisaamaan jälki-ilmoittautuminen onnistuu vielä tapahtumapäivänä info-teltalla. Aika: Su 18.8.2019 klo 10-18, kisat klo 12 ja 14 Paikka: Liikuntakeskus Pajulahti, Pajulahdentie 167 Matkat: miehet &…

  Missä retkeilet mieluiten? – vastaa ja voita Fjällräven Kånken Art päiväreppu

  Missä retkeilet mieluiten? – vastaa ja voita Fjällräven Kånken Art päiväreppu

  Elo- ja syyskuu ovat erittäin suosittuja retkeilykuukausia. Osa lähtee patikoimaan useiksi päiviksi Pohjois-Suomen kansallispuistoihin, osalle riittää muutaman tunnin retket lähimetsissä. Yousport.fi haluaa tietää, missä sinä mieluiten retkeilet? Kerro miksi paikka on suosikkisi. Samalla saamme jaettua hyviä vinkkejä mukavista retkeily kohteista.…