Testi – Helly Hansen Odin Mountain touring -asu

Testi – Helly Hansen Odin Mountain touring -asu

Helly Hansen tuo ensi kauden markkinoille touring-hiihtoon suunnitellun Odin Mountain -malliston. Yousport sai mahdollisuuden ennakkoon tutustua tuotteisiin. Asuja testattiin maaliskuun lopussa viikon Alppi-kierroksella, jossa käytiin Kitzbühelissa ja Bad Gasteinissa.

Testiviikon aikana pukujen kanssa käytiin ski touringilla ja harrastettiin vapaalaskua hissin nostamana. Varsinainen testipuku oli softshell-asu (harmaa), mutta yhtenä päivänä yllä kävi myös malliston kuoriasu (sininen/keltainen). Leikkaukseltaan kuoriasu on hyvin lähellä softshell-pukua. Selvin ero oli housuissa, sillä kuorihousujen vyötärö on korkeampi ja niissä on henkselit. Kummassakin asussa, niin takissa kuin housuissa on Recco-heijasteet helpottamassa mahdollista lumivyörypelastajien etsintää.

Määritelmä hakusessa

Alpeilla näkyvät Ski touring -asut ovat pitkälti ihonmyötäisiä ja vain hieman maastohiihtoasuja paksumpia. Helly Hansenin lähestyminen on väljempää, ja parempi määritelmä olisi freeride touringiin sopiva asu. Se on suomalaisten suosima touringin muoto. Siinä päämääränä on enemmänkin hyvän laskun löytäminen, osin jopa hissien avulla, kuin kestävyysurheilumainen ylös kiiruhtaminen.

Softshell-asussa on harjattu sisäpinta, joka tekee siitä lämpimän ja miellyttävän. Tässäkin mielessä asu soveltuu hyvin suomalaisiin olosuhteisiin. Kangas on hyvin joustava, joten se mukautui erinomaisesti kankeahkon keski-ikäisen testaajan liikkeisiin.

Paljon yksityiskohtia

Asussa on runsaasti pieniä touringissa ja ulkoilussa hyödyllisiä yksityiskohtia. Yksi niistä on huppu, joka sopii myös kypärän päälle. Hupussa on kätevä, hanskat kädessäkin säädettävä kiristys takana ja kaulan molemmin puolin. Kiristyksen vapautus tapahtuu lukitusnappia painamalla. Hupun istuvuus ja säädettävyys ovat suorastaan erinomaisia.

Vetoketjujen vetimissä on lyhyellä nyörillä kiinnitettynä muoviset ottimet, joiden ansiosta vetoketjujen käyttäminen sujui myös hanskoilla. Rintataskut on sijoitettu riittävän ylös, jolloin niiden käyttö luonnistuu myös repun rintaremmin ollessa kiinnitettynä. Takin erikoisuus on, ettei siinä ole varsinaista ventilaatiovetoketjua. Sivutasku on syvä, ja mikäli haluaa lisätä ilmankiertoa takin sisällä, jätetään taskun vetoketju ainakin osin avoimeksi. Ratkaisu keventää takkia hieman ja toimii sinällään hyvin. Verkkovuorillinen tasku sen sijaan on niin syvä, että esimerkiksi taskussa oleva puhelin ulottuu lantiolle ja haittaa jalan liikkeitä. Tavaroiden putoamisesta ei ollut pelkoa, sillä repun lantiohihna kulkee taskun pohjan ja vetoketjun välistä. Kuoritakin kainaloissa on erilliset kaksisuuntaiset ventilaatiovetoketjut. Takissa ei ole vyötäröllä lumilukkoa, mutta vyötärössä on nauhakiristys, jossa on helppo nappivapautusjärjestelmä. Hihansuissa on tarrakiristys.

Housuissa on neljä taskua, kaksi lanteen ja kaksi reiden kohdalla. Lannetaskut ja toinen reisitasku ovat vetoketjulla suljettavia, ja vasemmassa reisitaskussa on tarrakiinnitys. Tarroja on kaksi, ja taskun avaaminen vaatii molemmat kädet. Ventilaatiovetoketjut ovat reiden ulkopuolella ja koko reiden mitalla. Aukossa ei ole verkkoa, joten ilma kiertää tehokkaasti. Ne myös lepattavat tehokkaasti, mikäli niitä ei sulje ennen laskua. Housun vyötärössä on tarrakiristys ja vyölenkit.

Lahkeensuussa on säären mittainen vetoketju, joka levittää kapean lahkeen paksumman alppimonon ympärille yltäväksi. Monon varren paksuuden mukaan lahkeen suun saa kiinnitettyä nepparilla kolmesta eri kohdasta. Lahkeen sisäreunassa on viiltosuojat kanttien teräviä kosketuksia varten. Lahkeen sisäpuolella on silikoniprintein kuvioitu lumilukko. Silikoniprintit pitävät lumilukon paremmin monon pinnassa kiinni.

Käytössä koettua

Yksinkertaistettuna puku on hyvä, eritoten freeride touringia ajatellen. Puvun testausolosuhteet olivat hyvin vaihtelevat. Kitzbühelissa oli aurinkoa ja +14 astetta, ja Bad Gasteinissa yhtenä päivänä oli vaakasuoraan tuivertanutta lumisadetta. Näissä olosuhteissa asun hengittävyyttä oli vähän vaikea arvioida, mutta nopean kuivumisen perusteella se lienee hyvä.

Itse en päässyt sinuiksi takin vyötärötaskujen kanssa, vaikka nopeasti opinkin laittamaan kovemmat esineet rinta- ja reisitaskuun. Onneksi taskuissa oli paljon vaihtoehtoja, mikä ei ole itsestäänselvyys touring-asuissa.

Viima ja sade pysyivät niin softshell- kuin kuoripuvun ulkopuolella. Asu on hyvin mietitty käytännön kannalta. Puku toimii hyvin myös perinteisenä lasketteluasuna erityisesti sen lämpimyyden ansiosta. Softshell on erittäin miellyttävä ja monikäyttöinen materiaali, joten asun ostaja saa tästä myös hyvän vaatteen aktiiviseen syys-, talvi- ja kevätulkoiluun. Viikon kohtuullisen kovan testin jälkeen puku oli edelleen uuden veroinen, joten sen perusteella tuotetta voi arvioida laadukkaaksi.

Helly Hansenin Odin Mountain -mallisto tulee myyntiin syksyllä 2019.           

Jussi Ovaskainen258 Artikkelia

  UUSI HAGLÖFS GRYM EVO JACKET - KESTÄVÄ JA VASTUULLINEN

  UUSI HAGLÖFS GRYM EVO JACKET - KESTÄVÄ JA VASTUULLINEN

  Haglöfs Grym Evo Jacket on vaikeita sääolosuhteita kestävä 3-kerroksinen kuoritakki. joka on valmistettu tarkoin valikoiduista, vastuullisista materiaaleista. Siinä on käytetty Haglöfsin omaa PROOF™ ECO -teknologiaa, jossa kierrätetyistä materiaaleista saadaan hyvin säänkestäviä. Takin hitsatut saumat takaavat oivan suojan niin kosteudelta kuin…

  Helkama luottaa suomalaisuuteen

  Helkama luottaa suomalaisuuteen

  Jopo, Aino ja Oiva ovat Suomen tunnetuimpia polkupyörämalleja. Ne ovat kotimaisen, vuonna 1905 perustetun perheyritys Helkaman tuotemerkkejä. Yrityksellä on ollut jo vuodesta 1953 alkaen omaa pyörätuotantoa Hangossa, ja on edelleen. Helkaman tehtaalla valmistuu vuosittain noin 25 000 pyörää. Jopoja tehtaalta…

  Sähköpyörien testikiertueet käynnissä - kannattaa kokeilla

  Sähköpyörien testikiertueet käynnissä - kannattaa kokeilla

  Sähköpyöristä on kohistu parin viime kesän aikana aika paljon. Ja ihan syystäkin, sillä sähköpyörä on mainio liikuntaväline. Oikea termi on sähköavusteinenpyörä, joka on kansan suussa lyhentynyt sähköpyöräksi. Sähköpyörällä polkeminen on kevyttä ja matka etenee joutuisasti. Sähkömoottorin avustuksen määrää voi säätää…