Testi – Helly Hansen Odin Mountain touring -asu

Testi – Helly Hansen Odin Mountain touring -asu

Helly Hansen tuo ensi kauden markkinoille touring-hiihtoon suunnitellun Odin Mountain -malliston. Yousport sai mahdollisuuden ennakkoon tutustua tuotteisiin. Asuja testattiin maaliskuun lopussa viikon Alppi-kierroksella, jossa käytiin Kitzbühelissa ja Bad Gasteinissa.

Testiviikon aikana pukujen kanssa käytiin ski touringilla ja harrastettiin vapaalaskua hissin nostamana. Varsinainen testipuku oli softshell-asu (harmaa), mutta yhtenä päivänä yllä kävi myös malliston kuoriasu (sininen/keltainen). Leikkaukseltaan kuoriasu on hyvin lähellä softshell-pukua. Selvin ero oli housuissa, sillä kuorihousujen vyötärö on korkeampi ja niissä on henkselit. Kummassakin asussa, niin takissa kuin housuissa on Recco-heijasteet helpottamassa mahdollista lumivyörypelastajien etsintää.

Määritelmä hakusessa

Alpeilla näkyvät Ski touring -asut ovat pitkälti ihonmyötäisiä ja vain hieman maastohiihtoasuja paksumpia. Helly Hansenin lähestyminen on väljempää, ja parempi määritelmä olisi freeride touringiin sopiva asu. Se on suomalaisten suosima touringin muoto. Siinä päämääränä on enemmänkin hyvän laskun löytäminen, osin jopa hissien avulla, kuin kestävyysurheilumainen ylös kiiruhtaminen.

Softshell-asussa on harjattu sisäpinta, joka tekee siitä lämpimän ja miellyttävän. Tässäkin mielessä asu soveltuu hyvin suomalaisiin olosuhteisiin. Kangas on hyvin joustava, joten se mukautui erinomaisesti kankeahkon keski-ikäisen testaajan liikkeisiin.

Paljon yksityiskohtia

Asussa on runsaasti pieniä touringissa ja ulkoilussa hyödyllisiä yksityiskohtia. Yksi niistä on huppu, joka sopii myös kypärän päälle. Hupussa on kätevä, hanskat kädessäkin säädettävä kiristys takana ja kaulan molemmin puolin. Kiristyksen vapautus tapahtuu lukitusnappia painamalla. Hupun istuvuus ja säädettävyys ovat suorastaan erinomaisia.

Vetoketjujen vetimissä on lyhyellä nyörillä kiinnitettynä muoviset ottimet, joiden ansiosta vetoketjujen käyttäminen sujui myös hanskoilla. Rintataskut on sijoitettu riittävän ylös, jolloin niiden käyttö luonnistuu myös repun rintaremmin ollessa kiinnitettynä. Takin erikoisuus on, ettei siinä ole varsinaista ventilaatiovetoketjua. Sivutasku on syvä, ja mikäli haluaa lisätä ilmankiertoa takin sisällä, jätetään taskun vetoketju ainakin osin avoimeksi. Ratkaisu keventää takkia hieman ja toimii sinällään hyvin. Verkkovuorillinen tasku sen sijaan on niin syvä, että esimerkiksi taskussa oleva puhelin ulottuu lantiolle ja haittaa jalan liikkeitä. Tavaroiden putoamisesta ei ollut pelkoa, sillä repun lantiohihna kulkee taskun pohjan ja vetoketjun välistä. Kuoritakin kainaloissa on erilliset kaksisuuntaiset ventilaatiovetoketjut. Takissa ei ole vyötäröllä lumilukkoa, mutta vyötärössä on nauhakiristys, jossa on helppo nappivapautusjärjestelmä. Hihansuissa on tarrakiristys.

Housuissa on neljä taskua, kaksi lanteen ja kaksi reiden kohdalla. Lannetaskut ja toinen reisitasku ovat vetoketjulla suljettavia, ja vasemmassa reisitaskussa on tarrakiinnitys. Tarroja on kaksi, ja taskun avaaminen vaatii molemmat kädet. Ventilaatiovetoketjut ovat reiden ulkopuolella ja koko reiden mitalla. Aukossa ei ole verkkoa, joten ilma kiertää tehokkaasti. Ne myös lepattavat tehokkaasti, mikäli niitä ei sulje ennen laskua. Housun vyötärössä on tarrakiristys ja vyölenkit.

Lahkeensuussa on säären mittainen vetoketju, joka levittää kapean lahkeen paksumman alppimonon ympärille yltäväksi. Monon varren paksuuden mukaan lahkeen suun saa kiinnitettyä nepparilla kolmesta eri kohdasta. Lahkeen sisäreunassa on viiltosuojat kanttien teräviä kosketuksia varten. Lahkeen sisäpuolella on silikoniprintein kuvioitu lumilukko. Silikoniprintit pitävät lumilukon paremmin monon pinnassa kiinni.

Käytössä koettua

Yksinkertaistettuna puku on hyvä, eritoten freeride touringia ajatellen. Puvun testausolosuhteet olivat hyvin vaihtelevat. Kitzbühelissa oli aurinkoa ja +14 astetta, ja Bad Gasteinissa yhtenä päivänä oli vaakasuoraan tuivertanutta lumisadetta. Näissä olosuhteissa asun hengittävyyttä oli vähän vaikea arvioida, mutta nopean kuivumisen perusteella se lienee hyvä.

Itse en päässyt sinuiksi takin vyötärötaskujen kanssa, vaikka nopeasti opinkin laittamaan kovemmat esineet rinta- ja reisitaskuun. Onneksi taskuissa oli paljon vaihtoehtoja, mikä ei ole itsestäänselvyys touring-asuissa.

Viima ja sade pysyivät niin softshell- kuin kuoripuvun ulkopuolella. Asu on hyvin mietitty käytännön kannalta. Puku toimii hyvin myös perinteisenä lasketteluasuna erityisesti sen lämpimyyden ansiosta. Softshell on erittäin miellyttävä ja monikäyttöinen materiaali, joten asun ostaja saa tästä myös hyvän vaatteen aktiiviseen syys-, talvi- ja kevätulkoiluun. Viikon kohtuullisen kovan testin jälkeen puku oli edelleen uuden veroinen, joten sen perusteella tuotetta voi arvioida laadukkaaksi.

Helly Hansenin Odin Mountain -mallisto tulee myyntiin syksyllä 2019.           

Jussi Ovaskainen304 Artikkelia

    Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

    Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

    Marraskuun lopussa alkavalla maailmancup-kaudella hiihtomaajoukkue kilpailee  upeassa sinivalkoisessa kisa-asussa. ”Liekki” -nimeä kantava kilpailuasu on yhdistelmä teknisiä, sekä liikkuvuutta ja hengittävyyttä lisääviä yksityiskohtia. Ominaisuudet takaavat urheilijoille maksimaalisen tuen itse suoritukseen. Halti on Suomen Hiihtoliiton pääyhteistyökumppani ja vaatettaa maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn…

    Haglöfs muistaa juurensa

    Haglöfs muistaa juurensa

    Ruotsin Taalainmaailta kotoisin olevalla Haglöfsilla arvostetaan yhtiön pitkää historiaa. Uusi mallisto on rakennettu pitkälti taalainmaalaisen kurbit-kuvion ympärille. Printti on nimetty Dalarnaksi, jossa yhdistyy rohkeat värit sekä modernit kukkakuviot. Lämmittää märkänäkin Skandinavisessa ulkoilmassa on vaikea välttyä kelien vaihteluilta. Syksyllä ja talvella…

    Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

    Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

    Luonnonystäviä jo puolen vuosisadan ajan pukenut suomalainen Sasta juhlistaa merkkipäiviään tekemällä yhteistyötä muiden, samat kestävät arvot jakavien kotimaisia laatumerkkien kanssa. Sastan juhlavuosijulkistusten tavoitteena on muistuttaa kuluttajia kotimaisen suunnittelun ja osaamisen jatkuvuuden tärkeydestä sekä tukea vastuullisia suomalaisia toimijoita. Vuoden kolmas kumppanijulkistus…