Lapset ja metsälasku – vinkit turvallisempiin laskuihin

Lapset ja metsälasku – vinkit turvallisempiin laskuihin

Kun lapsi oppii hallitsemaan suksia rinteessä, hän hakee lisää haasteita rinteiden vierustojen metsistä. Metsän kutsuhuuto on maagisen voimakas lapsille. Kutsuhuutoon vastaamiseen on ainakin kaksi vaihtoehtoa: 1. opastaa laskemaan mahdollisimman turvallisesti tai 2. kieltää kokonaan. Moni vanhempi päättyy vaihtoehtoon 2., josta seuraa useissa tapauksissa salaa laskemista.

Kieltämisen ymmärtää, sillä rinnealueen ulkopuolella riskit kasvavat huomattavasti. Siellä tapahtuvat onnettomuudet eivät kuulu rinneyhtiön normaaliin vastuualueeseen, eivätkä kaikki vakuutusyhtiötkään suhtaudu suopeasti metsälaskuissa tapahtuneisiin onnettomuuksiin.

Koska kielloista huolimatta lapset menevät metsään laskemaan, vaihtoehto 1 voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto. Se tosin vaatii vanhemmalta suksimista pusikkoon. Metsälaskuoppia annetaan myös joissain hiihtokouluissa. Osa hiihtokouluista suhtautuu asiaan kielteisesti, osa myönteisesti, joskin vaatien jonkinlaisen vastuuvapauden, mikäli tunnilla sattuu onnettomuus.

 

Pelisäännöt kunniaan

Ennen pöpelikköön puikahtamista on syytä pitää puhuttelu. Hupi jatkuu niin kauan kuin pelisäännöistä pidetään kiinni. Perussääntö on, että sovituista asioista pidetään kiinni ilman poikkeuksia. Tärkeimmät säännöt ovat riittävän suuren välin pitäminen edellä olevaan laskijaan ja jatkuva vauhdin hallinta. Tuntemattomilla reiteillä ensimmäinen lasku on aina tutustumista.

Lasit ja kypärä aina käyttöön

Puiden oksat ovat laskijan silmille erityisen vaarallisia. Silmien suojaaminen ehkäisee yleisimmän vamman. Kaikki pienet laskijat eivät mielellään käytä laseja hämärässä kelissä, mutta tästä ei saa eikä kannata joustaa.

Kypärä on itsestään selvä turvavaruste, ja selkäpanssaria voidaan pitää suositeltavana.

Nyrkkisäännöt alkuun pääsemiseen

Hiihtokeskuksissa on tarjolla monenlaisia metsäreittejä – Etelä- ja Keski-Suomen ryteikköisistä metsistä Lapin avoimiin huippuihin. Ensikosketus rinnealueen ulkopuolelle kannattaa ottaa rinteen vieressä kulkevaa lasku-uraa tai yhden puun kiertämisen verran. Alkuun vain lyhyt pyrähdys, jotta lapsen keho ja mieli ymmärtävät, mitä metsässä laskeminen vaatii.

Kun lyhyet vierailut sujuvat mallikkaasti voi vierailuja vähän kerrallaan pidentää. Vierailujen perusajatus on, että vanhempi laskee ensin ja lapsi luvan saatuaan perässä. Mitä kapeammat ja risukkoisemmat rännit, sen vaikeampaa on vanhemmalle esimerkin näyttäminen. Puhki lasketut rinteiden vierustat ovat muokkautuneet lasten lyhyiden suksien mukaan, joten aikuisillekin tarjoutuu metsässä todellisia laskuhaasteita.

Kannattaa panostaa vauhdin hallintaan

Kapeissa ränneissä vauhti kiihtyy varkain, ja sen hallitseminen voi olla pienelle laskijalle hankalaa – eli vauhdin hallintaan pitää panostaa. Vaikka rinteessä sukset jo leikkaavasti kääntyisivätkin, kapeissa metsäränneissä auraaminen on useimmiten oivin keino pitää vauhti kurissa ja käännökset sopivina. Lapset oppivat nopeasti soveltamaan eri tekniikoita erilaisissa olosuhteissa.

Katse ylöspäin ja reitin valinta

Olennainen osa metsälaskua on reitin valinta. Lapsi katsoo luontaisesti laskiessaan vain hieman suksen kärkiä edemmäs. Tämän vuoksi lapsen tulee opetella nostamaan katsettaan, jotta hän huomaa ajoissa oksat ja kannot. Pikkuhiljaa hän oppii suunnittelemaan laskua useamman käännöksen eteenpäin. Samalla turvallisuus kasvaa.

Pelisäännöt kunniaan vol. 2

Jossain vaiheessa lapsi irtaantuu vanhemman jatkuvasta valvonnasta. Jälleen on aika kerrata pelisäännöt. Kännykällä asioiden sopiminen on helppoa, mutta vanhemman on hyvä tietää, millä alueella jälkipolvi laskee ja kenen kanssa. Kun takamaastoon suunnataan kavereiden kanssa, järki jää helposti ala-asemalle. Riskejä otetaan surutta niin vauhdin, reittivalinnan kuin turvavälin osalta. Se vanhempi, joka onnistuu tämän pelkällä puheella ehkäisemään, on ansainnut vuoden viestinviejä -palkinnon. Siitä huolimatta sääntöjä kannattaa kuitenkin jankuttaa. Jos viesti ei muuten mene perille, niin jäähän vielä legendaariset sanat ”mitäs minä sanoin”.

Metsälaskualueita eri hiihtokeskuksissa

Osa hiihtokeskuksista kuten Sappee, Ruka, Häkärinteet, Iso- ja Pikku-Syöte, Kasurila ja Ukkohalla ovat raivanneet rinteiden viereisiä metsiä erillisiksi metsälaskualueiksi. Niissä jalon lajin saloihin opetteleminen on piirun turvallisempaa kuin umpimetsässä. Vaikka alueet ovat osoitettuja metsälaskualueita, niillä lasketaan omalla vastuulla.

Paraatisukset hyllyyn metsälaskuille

Metsälaskussa sukset kolhiintuvat lumen alta kuoriutuviin kiviin ja kantoihin. Myös vaatteet ovat lujilla oksien raapiessa ohikiitävää laskijaa. Mikäli varastosta vaihtoehtoja löytyy, välineistä kannattaa ottaa käyttöön ne vanhemmat.

Tarjoaapa lapselle mitkä tahansa opetukset ja turvavarusteet, hän todennäköisesti kaatuu tai törmää johonkin. Iästä ja kotikasvatuksesta riippuen haaveri muuttuu itkuksi tai kiroiluksi. Monesti tärskyt vaikuttavat vain hetken, ja lasku jatkuu hymy huulilla pienen varustehuollon jälkeen. Kyynelten määrää voi vähentää opettamalla laskemaan metsässä eri riskitekijät huomioiden, ja oman taitotason mukaista vauhtia.

Metsässä ja muissa hoitamattomilla alustoilla lapsi oppii suksitaituruutta hänelle mielekkäällä tavalla. Oppiminen tapahtuu lähes aina itkun ja mustelmien kera, joskus jopa murtumien. Heikkohermoiset vanhemmat näkevät asiassa tietenkin vain tämän puolen. Hiihtovanhemmat sen sijaan näkevät metsään mielivässä pikkulaskijassa tulevan hiihtopummin.

Jussi Ovaskainen315 Artikkelia

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Suksivoideteollisuus on pitkään pyrkinyt löytämään voitelutuotteissa haitalliseksi todetuille fluorilisäaineille korvaavia raaka-aineita. Vauhdin uudet fluorittomat PURE-tuotteet ovat saatavana jo tämän talven lumille. Vauhdin PURE-mallisto on vuonna 2015 aloitetun kehitystyön tulos, jota on tehty yhdessä mm. Itä-Suomen yliopiston kanssa. Uuden malliston ja…