Helly Hansen – vesillä ja rinteillä

Helly Hansen – vesillä ja rinteillä

Helly Hansen on Norjasta lähtöisin oleva yli 140-vuotias ulkoiluvaatemerkki. Yrityksen ensimmäiset vaatteet olivat pellavasiemenöljyllä käsiteltyjä villapaitoja, jotka olivat erityisesti kalastajien suosiossa.  

Nykyisin yhtiö tarjoaa runsaasti erilaisia asuja norjalaisittain vesiltä vuorille -hengessä. Olennainen osa yhtiön toimintaa on yhteistyö eri alojen ammattilaisten kanssa. Suomessa yhteistyökumppaneina ovat mm. yksinpurjehtija Ari Huusela, Ski Patrolit sekä elämysten perässä Pohjois-Norjassa ja Huippuvuorilla purjehtiva ja laskeva Juho Karhu. Heille on yhteistä ääriolosuhteissa pärjääminen, ja silloin myös varusteilta vaaditaan paljon.

Yksin aalloilla

Ari Huusela on IMOCA-luokan valtameriyksinpurjehtija, jonka tähtäimessä on jo vuosia ollut ensi vuonna käytävä Vendeé Globe -maailmanympäripurjehduskisa. Kisassa ei pidetä taukoja, ja arvioitu kisa-aika Huuselalla on 90 vuorokautta. Amatööripohjalta ammattilaisten sekaan kilpailemaan lähtevällä Huuselalla on yksi asia kirkkaana mielessä.

– Turvallisuus on tärkeintä, ja kaikki voitavat riskit minimoidaan. Tässä kisassa reitin valinta on tärkeässä osassa, eikä siihen saa ottaa apua maista käsin, vaikka satelliittien kautta meillä yhteys onkin. Nukkuminen tapahtuu pienissä pätkissä, mikä vaati opettelua. Keskimäärin vuorokaudessa nukun noin kuusi tuntia. Mielenhallinta on myös tärkeää, sillä matkan aikana ehtii käydä läpi melkoista tunteiden vuoristorataa. Vaatteilla on myös valtava merkitys, sillä enimmäkseen päällä olevat vaatteet ovat aina vähän kosteat. Ainoa kuivausmenetelmä on avata moottorikopan kansi, josta tulvahtaa vähän lämmintä ilmaa. Moottorilla tehdään sähköä veneen laitteistoja varten muutaman päivän välein, mutta etenemiseen sitä ei saa kisassa tietenkään käyttää.

Vaikka kyse on yksinpurjehduksesta, hän korostaa taustallaan olevaa tiimiä. Ilman sitä kilpailuihin osallistuminen ei olisi mahdollista.

– Yksin teen vain purjehduksen, joka on oikeastaan tämän projektin helpoin osa. Sen sijaan rahoituksen, osallistumisoikeuden ja varusteiden kasaan saaminen on vaatinut vuosien työn. On hienoa, että saan tehdä varusteyhteistyötä Helly Hansenin kanssa.

Pakkasta ja pyryä

Suomessa on ollut Ski Patrol -toimintaa vuodesta 2008 alkaen. Nykyisin Suomessa on noin 250 Ski Patrol -koulutuksen saanutta henkilöä. Heistä suurin osa toimii vapaaehtoisina, mutta ammattilaisten määrä on koko ajan kasvussa. Helly Hansen vaatettaa suurimman osan Suomen Ski Patrolleista. Ski Patrol -työryhmän puheenjohtaja Kari Koskimaan kotikeskus on Salla, jossa työ on paljon asiakkaiden palvelua sekä ongelmien ennaltaehkäisyä.

– Ski Patrolien tehtävänä on rinneturvallisuuden edistäminen sekä asiakaspalvelu. Olemme näkyvästi esillä ja läsnä rinteessä. Mikäli onnettomuuksia tai häiriöitä tapahtuu, olemme muun rinnehenkilökunnan apuna.

Vaatteilta vaaditaan paljon.

– Pohjoisessa pakkasta voi olla reilusti yli 30 astetta, joten vaatteiden pitää olla lämpimiä ja hengittäviä. Kerrospukeutuminen on siinä tärkeässä osassa. Merinovillainen alusasu on ihan ehdoton. Toisaalta keväällä voi olla suorastaan helteistä, jolloin ventilaatiovetoketjujen kautta saatava ilmankierto tulee todella tarpeeseen.  

Eksoottisia elämyksiä

Juho Karhu on alamäkiaktivisti, joka on viimeiset 1,5 vuotta asunut purjeveneessään Pohjois-Norjan vuonojen sekä Huippuvuorten rannoilla. Purjehtimisen lisäksi hän nousee vuorille ja laskee alppisuksilla rinteitä alas. Pelkkää ulkoilmanautintoa eivät hänenkään reissunsa ole.

– Siviiliammatiltani olen kääntäjä, ja työtä voin tehdä myös veneessä. Suunnilleen puolet ajasta olen itsekseni, ja puolet ajasta veneessä on mukana tyttöystäväni tai laskukavereitani. Luonnossa kulkemisen ohella olen kerännyt luminäytteitä yliopiston kemikaalien ympäristöön levinneisyyteen liittyvään tutkimukseen ja osallistunut Norjan jäätikköatlaksen tekemiseen.

Varusteita Juholla on paljon ja vähän – riippuu näkökulmasta.

– Purjehdukseen on omat vaatteet ja vuorihommiin omansa. Veneessä ei ole kauheasti tilaa tavaroille, joten niiden määrä pitää miettiä tarkkaan. Purjehdusvaatteista tärkeimmät ovat haalarihousut, jotka pitävät kehon lämpimänä monissa olosuhteissa. Pohjois-Norjassa on ankara talvi, kun Atlantin tuuli moukaroi vuonoja kaamoksessa ja pakkasessa. Keli oli karumpi, kuin ennakkoon kuvittelin. Mikäli ei sada tai tuule rajusti, untuvatakki on paras valinta.

Jussi Ovaskainen297 Artikkelia

  GoExpo Winter Innovations nostaa sporttialan uutuudet esille

  GoExpo Winter Innovations nostaa sporttialan uutuudet esille

  Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän GoExpo Winterin (15.-17.11.2019) yhteydessä järjestetään uusi innovaatiokilpailu, johon voivat ottaa osaa talviurheiluun liittyvät startupit ja innovaatioiden kehittäjät. GoExpo Winter Innovations tuo yhteen alan uutuudet ja koko talviurheilun toimialan. Innovaatiokilpailu järjestetään GoExpo Winter -messuilla perjantaina 15.11. Messukeskuksessa. Innovations-kilpailu…

  Polar Ignite -fitnesskelloon uusia värejä

  Polar Ignite -fitnesskelloon uusia värejä

  Kesällä esitelty Polar Ignite -fitnesskello on saatavana kahdessa uudessa värissä. Toisessa uutuusvärissä yhdistyvät vaaleanpunainen ranneke ja ruusukultainen kellonkehä. Tämä kello on saatavana S-kokoisena. Toinen uutuusväri on mustan rannekkeen ja kuparisen kellonkehän tyylikäs yhdistelmä. Tämä väriyhdistelmä on saatavilla M/L-kokoisena. Molempien värien…

  Baiks keskittyy jatkossa verkko- ja tukkukauppaan

  Baiks keskittyy jatkossa verkko- ja tukkukauppaan

  Pyöräilyliikkeiden ketju Baiks lopettaa kaikki 12 myymäläänsä eri puolilla Suomea. Baiks nimellä ketju toimi kahden vuoden ajan, ennen tätä se toimi vuodesta 1994 nimellä Suomen Polkupyörätukku. Ketjun kotisivujen mukaan asiakkaita palvellaan jatkossakin verkkokaupassa. – Tulemme vahvistamaan polkupyöräliiketoimintaa kokonaisuutena etenkin verkko-…