Muista päivittää sähköpyöräsi ohjelmisto

Muista päivittää sähköpyöräsi ohjelmisto

Sähköpyörien huoltaminen ja akkujen kesto ovat nousseet puheenaiheiksi pyörien suosion myötä. Pyörän teknisten osien huoltaminen on pitkälti samanlaista kuin tavallisenkin pyörän. Pyörä kannattaa pitää puhtaana ja ketjut rasvattuina. Sähköpyörän rattaisiin kohdistuu perinteistä pyörää suurempi rasitus, joten rattaiden kulumista kannattaa tarkkailla aina ketjuja puhdistettaessa ja öljytessä. Samasta syystä ketjujen ja rattaiden puhtaus on sähköpyörässä normaaliakin tärkeämpää.  

Laadukkaissa pyörissä hyvä säänkestävyys

Tunnetusti vesi ja sähkö ovat huono yhdistelmä. Laadukkaiden sähköpyörien sähköosat ovat roiskevesisuojattu, joten suomalainen suvisää ei häiritse laitteistojen toimintoja. Painepesuri ei kuitenkaan ole sähköosien puhdistamista varten. Pyörä, olipa se minkälainen vaan, kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää suojassa katoksen alla.

Päivityksiä saatavilla

Sähköyksiköitä valmistavat tehtaat hienosäätävät tuotteita jatkuvasti, joten moottorin, akun ja ohjausyksikön toimintoja ohjaavia ohjelmistoja päivitetään jatkuvasti. Päivitykset useimmiten koskevat moottorin ohjausta, mikä käytännössä tarkoittaa akun pidempää kestoa ja sähköavusteen pehmeämpää reagointia.

Päivityksiä tulee valmistajilta 2–4 kertaa vuodessa, joten ainakin pyörän keväthuollon yhteydessä kannatta myös laitteisto päivittää.

Siistiä puuhaa

Baiks Olarin myymälän huolto-osasto on erittäin siisti. Ei nyt ihan steriili, mutta puhtoinen ja hyvin valaistu – eli pikemminkin leikkaussali kuin korjauspaja. Päivityksen asentaminen kestää muutaman minuutin. Huoltopaikan tietokoneen töpseli liitetään pyörään, ja sen jälkeen laitteet juttelevat keskenään. 

Huoltotietokoneen näytöstä näkyvät ajetut kilometrit ja se, minkälaisilla asetuksilla pyörällä on kuljettu. Samalla laite tekee vikatestauksen, jolla se varmistaa, että tieto ja sähkö kulkevat kaikissa johdoissa toivotusti.

Baiks Olarin myymäläpäällikön Harri Helinin mukaan pyörien laadukkaissa sähkölaitteistoissa on erittäin vähän vikoja. Yleensä korjattavaksi tuotavaan pyörään on osunut jonkinlainen kolhu.

–        Kaikkein yleisin on vioittunut näyttö, kun pyörä on käännetty ylösalaisin huollon ajaksi ja näyttö on unohdettu irrottaa ennen kääntämistä.  

Akut kestävät pitkään

Akkuteknologia on kehittynyt vuosien varrella huomattavasti. Modernien laadukkaiden sähköpyöräakkujen arvioidaan kestävän 5–10 vuotta riippuen käytöstä. Samassa ajassa myös runsaasti poljetun pyörän kuluvat osat tulevat käyttöikänsä päähän, ja ne ovat vaihdon tarpeessa. Kun tai jos pyörä laitetaan talviteloille, akkuun kannattaa jättää runsaasti virtaa. Akku kannattaa myös ladata talven aikana pari kertaa. Tyhjänä akkua ei tulisi säilyttää. 

Jussi Ovaskainen281 Artikkelia

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi. Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun,…

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Conscious Hunting eli vastuullinen metsästys tarkoittaaFjällrävenillä tasapainoa. Se ei ole palkintojen keräystä, taidoilla kehumista tai urheilusuoritus. Mikään ei ole turhaa, vaan yksinkertaista ja vuorovaikutteista villin luonnon kanssa. Fjällräven on ollut arvostettu brändi metsästäjien keskuudessa jo yli 50 vuotta. Tämän päivän…

  Kuhan kalastuksesta

  Kuhan kalastuksesta

  Herkullinen kuha on toivottu saalis ja vieras ruokapöytään. Kuhaa on yleinen kala aina Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Kuha on käy ahnaasti uistimiin. Kevytvetouistelu on yleisin mökkikalastajan kuhan saanti tapa. Kevytvetouistelua voi tehdä helposti pienveneellä soutaen tai moottorin avustamana muutamaa vapaa käyttäen.…