Polkupyöräkauppa käy näin huhtikuussa todella kiivaana. Googlen perusteella samankokoisen ja samanlaiseen ajoon tarkoitetun pyörän hintaero saattaa olla moninkertainen. Pyörähuoltoovella.fi palvelua pyörittävät Gökhan ”Gökä” Soner näkee työssään laatueron merkityksen käytännössä.
– Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota komponenttien laatuun. Niiden perusteella pystyy jo vähän päättelemään, mikä on niiden elinkaari seuraavat pari-kolme vuotta. Mikäli ajaa paljon ja ajokausi on pitkä, kannattaa laadukkaisiin komponentteihin panostaa, sillä ne kestävät. Komponenteilla tarkoitan esimerkiksi jarruja, vaihdemekanismeja, vanteita sekä keskiötä. Siinä kannattaa olla tarkkana, sillä joskus valmistajat laittavat pyörään silmäkarkkia, esimerkiksi muuta pyörää laadukkaamman takavaihtajan. Nyt yleistyneissä hydraulisissa jarruissa on paljon laatueroja. Laadukkaita jarruja voi huoltaa ja niihin on saatavilla varaosia. Halpisversiot ovat usein kertakäyttöisiä, sillä niitä ei voi huoltaa tai varaosia vaihtaa.
Runko on ajettavuuden tae
Mikäli löytää hyvän rungon, siihen voi vaihtaa komponentteja. Hiilikuiturunko on kevyt, mutta jäykkä. Jotkut pitävät sitä jopa vähän epämiellyttävänä. Teräsrunko joustaa enemmän, mutta on painavampi.
– Yksiselitteistä vastausta, mikä on parempi runko, ei ole. Valmistajilla on nyt myös näiden sekoitteita, jossa materiaaleja on yhdistelty, ominaisuuksien optimoinnin toivossa. Laatuerot näkyvät nopeasti myös käytössä. Huokeimmissa pyörissä ruuvien kiinnityksiä ei ole suojattu, jolloin ne ruostuvat hyvin nopeasti epämiellyttävän näköisiksi.
Hintalappu antaa suuntaa laadusta
Pyörän hintalappu kertoo jotain, minkälaiseen tuotekategoriaan se on tehty. Erot laadukkaan ja huonolaatuisten ratkaisujen välillä on huomattava.
– Halvimmat tehdään pehmeistä materiaaleista, jolloin kuluvien osien elinkaari on hyvin lyhyt. Toki niiden uusiminenkin tulee halvemmaksi, jos olet tee-se-itse-mies. Työ maksaa ja olen kokemukseni kautta sitä mieltä, että laadukas tuote on pitkän päälle aina halvempi.
Pyörän ostajalle Gökalla on pari vinkkiä.
– Älä mene hinta edellä! Mene pyöräammattilaisen luokse ja kerro minkälainen pyöräilijä olet. Siten saat sinulle parhaiten sopivan pyörän.