Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi.

Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun, kuten talvella lasketellessa. Vuokrapyöriä ja varusteita on saatavana, kuin talvella suksia. Pyörän lisäksi alamäkiajaja tarvitsee myös suojavarusteita, kuten kypärän. Helppojen reittien myötä alamäkipyöräilystä on tullut myös koko perheen laji. 

Alamäkireitit on luokiteltu, kuten laskettelurinteet. Vihreä on erittäin helppo, sininen on helppo, punainen on vaativa ja musta erittäin vaativa. Reitillä on kallistettuja kurveja, kumpuja ja vaativimmilla reiteillä hyppyreitä. Reitit kulkevat rinteissä ja niiden lähimetsissä.

Perusasiat kuntoon

Ennen alamäkeen lähtemistä kannattaa opetella hyvä ajoasento ja jarruttaminen. Alamäkipyörää ajetaan aina seisten, jalat on polkimilla, päkiä polkimen akselin kohdalla. Kädet pidetään kyynärpäät leveällä ja vain yksi sormi jarrukahvalla.

Alamäkipyörissä on tehokkaat jarrut, joiden tehoa kannattaa hahmottaa ennen mäkeen lähtemistä. Tavoitteena on jarruttaa tehokkaasti molemmilla jarruilla, ilman renkaiden lukkiutumista. Lukkiutuneen renkaan ohjaaminen on erittäin haastavaa. Painopiste pidetään enemmän edessä, sillä varmistetaan eturenkaan pito ja ohjautuvuus. Pyörän hallinnan oppimiseen kannattaa käyttää aikaa erittäin helpoilla reiteillä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys koulutti tänä keväänä Suomen ensimmäiset Bike Park ohjaajat, joten ammattiapua on saatavana lajin perustaitojen kartuttamiseksi.

Hissit haltuun

Suomessa on pyöräilykeskuksissa käytössä neljä hissityyppiä: mattohissi, ankkurihissi, tuolihissi sekä gondolihissi. Mattohississä seistään pyörän vieressä halutessa sitä voi rauhallisesti taluttaa eteenpäin. Ankkurihissi asetetaan yleensä satulaputken taakse, tuolihississä on erilliset koukut pyörälle ja gondolissa pyörä otetaan kopin sisään.  

Alamäkipyöräilyssä kaksi alalajia

Alamäkipyöräily jakaantuu kahteen alalajiin, Enduroon ja Downhilliin (DH). Endurossa mennään alamäkivoittoisessa maastossa, mutta välillä voi olla poljettaviakin kohtia. Downhillissä suunta on pelkästään alamäkeen. Lajien pyörissä on eroja, sillä enduropyörällä (joustovara n. 130-160mm) voi tehdä pyörälenkkejäkin, mutta DH-pyörä (joustovara n. 180-210mm) on raskaampi ja sillä voi polkemalla siirtyä lyhyitä matkoja. Suomessa enduropyörät ovat erityisen suosittuja monipuolisuutensa ansiosta.

Jussi Ovaskainen316 Artikkelia

  Suomalaiset vaatebrändit menestyivät ISPO:ssa

  Suomalaiset vaatebrändit menestyivät ISPO:ssa

  Maailman suurimmassa talviurheilualan messutapahtumassa, Saksan Münchenissä tällä viikolla järjestetetyssä ISPO:ssa palkittiin ulkoiluvaruste ja -vaatealan toimijoita. Suomalaiset Sasta, Spinnova ja Reima kahmivat kaikkiaan puolet arvostetuista Scandinavian Outdoor Award -palkinnoista. Scandinavian Outdoor Award -kilpailun vaatekategorian voittoon nousi 51-vuotias suomalainen  Sasta, jonka Kaarna-sarkahousut…

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…