Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi.

Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun, kuten talvella lasketellessa. Vuokrapyöriä ja varusteita on saatavana, kuin talvella suksia. Pyörän lisäksi alamäkiajaja tarvitsee myös suojavarusteita, kuten kypärän. Helppojen reittien myötä alamäkipyöräilystä on tullut myös koko perheen laji. 

Alamäkireitit on luokiteltu, kuten laskettelurinteet. Vihreä on erittäin helppo, sininen on helppo, punainen on vaativa ja musta erittäin vaativa. Reitillä on kallistettuja kurveja, kumpuja ja vaativimmilla reiteillä hyppyreitä. Reitit kulkevat rinteissä ja niiden lähimetsissä.

Perusasiat kuntoon

Ennen alamäkeen lähtemistä kannattaa opetella hyvä ajoasento ja jarruttaminen. Alamäkipyörää ajetaan aina seisten, jalat on polkimilla, päkiä polkimen akselin kohdalla. Kädet pidetään kyynärpäät leveällä ja vain yksi sormi jarrukahvalla.

Alamäkipyörissä on tehokkaat jarrut, joiden tehoa kannattaa hahmottaa ennen mäkeen lähtemistä. Tavoitteena on jarruttaa tehokkaasti molemmilla jarruilla, ilman renkaiden lukkiutumista. Lukkiutuneen renkaan ohjaaminen on erittäin haastavaa. Painopiste pidetään enemmän edessä, sillä varmistetaan eturenkaan pito ja ohjautuvuus. Pyörän hallinnan oppimiseen kannattaa käyttää aikaa erittäin helpoilla reiteillä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys koulutti tänä keväänä Suomen ensimmäiset Bike Park ohjaajat, joten ammattiapua on saatavana lajin perustaitojen kartuttamiseksi.

Hissit haltuun

Suomessa on pyöräilykeskuksissa käytössä neljä hissityyppiä: mattohissi, ankkurihissi, tuolihissi sekä gondolihissi. Mattohississä seistään pyörän vieressä halutessa sitä voi rauhallisesti taluttaa eteenpäin. Ankkurihissi asetetaan yleensä satulaputken taakse, tuolihississä on erilliset koukut pyörälle ja gondolissa pyörä otetaan kopin sisään.  

Alamäkipyöräilyssä kaksi alalajia

Alamäkipyöräily jakaantuu kahteen alalajiin, Enduroon ja Downhilliin (DH). Endurossa mennään alamäkivoittoisessa maastossa, mutta välillä voi olla poljettaviakin kohtia. Downhillissä suunta on pelkästään alamäkeen. Lajien pyörissä on eroja, sillä enduropyörällä (joustovara n. 130-160mm) voi tehdä pyörälenkkejäkin, mutta DH-pyörä (joustovara n. 180-210mm) on raskaampi ja sillä voi polkemalla siirtyä lyhyitä matkoja. Suomessa enduropyörät ovat erityisen suosittuja monipuolisuutensa ansiosta.

Jussi Ovaskainen304 Artikkelia

  Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

  Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

  Marraskuun lopussa alkavalla maailmancup-kaudella hiihtomaajoukkue kilpailee  upeassa sinivalkoisessa kisa-asussa. ”Liekki” -nimeä kantava kilpailuasu on yhdistelmä teknisiä, sekä liikkuvuutta ja hengittävyyttä lisääviä yksityiskohtia. Ominaisuudet takaavat urheilijoille maksimaalisen tuen itse suoritukseen. Halti on Suomen Hiihtoliiton pääyhteistyökumppani ja vaatettaa maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn…

  Haglöfs muistaa juurensa

  Haglöfs muistaa juurensa

  Ruotsin Taalainmaailta kotoisin olevalla Haglöfsilla arvostetaan yhtiön pitkää historiaa. Uusi mallisto on rakennettu pitkälti taalainmaalaisen kurbit-kuvion ympärille. Printti on nimetty Dalarnaksi, jossa yhdistyy rohkeat värit sekä modernit kukkakuviot. Lämmittää märkänäkin Skandinavisessa ulkoilmassa on vaikea välttyä kelien vaihteluilta. Syksyllä ja talvella…

  Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

  Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

  Luonnonystäviä jo puolen vuosisadan ajan pukenut suomalainen Sasta juhlistaa merkkipäiviään tekemällä yhteistyötä muiden, samat kestävät arvot jakavien kotimaisia laatumerkkien kanssa. Sastan juhlavuosijulkistusten tavoitteena on muistuttaa kuluttajia kotimaisen suunnittelun ja osaamisen jatkuvuuden tärkeydestä sekä tukea vastuullisia suomalaisia toimijoita. Vuoden kolmas kumppanijulkistus…