Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi.

Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun, kuten talvella lasketellessa. Vuokrapyöriä ja varusteita on saatavana, kuin talvella suksia. Pyörän lisäksi alamäkiajaja tarvitsee myös suojavarusteita, kuten kypärän. Helppojen reittien myötä alamäkipyöräilystä on tullut myös koko perheen laji. 

Alamäkireitit on luokiteltu, kuten laskettelurinteet. Vihreä on erittäin helppo, sininen on helppo, punainen on vaativa ja musta erittäin vaativa. Reitillä on kallistettuja kurveja, kumpuja ja vaativimmilla reiteillä hyppyreitä. Reitit kulkevat rinteissä ja niiden lähimetsissä.

Perusasiat kuntoon

Ennen alamäkeen lähtemistä kannattaa opetella hyvä ajoasento ja jarruttaminen. Alamäkipyörää ajetaan aina seisten, jalat on polkimilla, päkiä polkimen akselin kohdalla. Kädet pidetään kyynärpäät leveällä ja vain yksi sormi jarrukahvalla.

Alamäkipyörissä on tehokkaat jarrut, joiden tehoa kannattaa hahmottaa ennen mäkeen lähtemistä. Tavoitteena on jarruttaa tehokkaasti molemmilla jarruilla, ilman renkaiden lukkiutumista. Lukkiutuneen renkaan ohjaaminen on erittäin haastavaa. Painopiste pidetään enemmän edessä, sillä varmistetaan eturenkaan pito ja ohjautuvuus. Pyörän hallinnan oppimiseen kannattaa käyttää aikaa erittäin helpoilla reiteillä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys koulutti tänä keväänä Suomen ensimmäiset Bike Park ohjaajat, joten ammattiapua on saatavana lajin perustaitojen kartuttamiseksi.

Hissit haltuun

Suomessa on pyöräilykeskuksissa käytössä neljä hissityyppiä: mattohissi, ankkurihissi, tuolihissi sekä gondolihissi. Mattohississä seistään pyörän vieressä halutessa sitä voi rauhallisesti taluttaa eteenpäin. Ankkurihissi asetetaan yleensä satulaputken taakse, tuolihississä on erilliset koukut pyörälle ja gondolissa pyörä otetaan kopin sisään.  

Alamäkipyöräilyssä kaksi alalajia

Alamäkipyöräily jakaantuu kahteen alalajiin, Enduroon ja Downhilliin (DH). Endurossa mennään alamäkivoittoisessa maastossa, mutta välillä voi olla poljettaviakin kohtia. Downhillissä suunta on pelkästään alamäkeen. Lajien pyörissä on eroja, sillä enduropyörällä (joustovara n. 130-160mm) voi tehdä pyörälenkkejäkin, mutta DH-pyörä (joustovara n. 180-210mm) on raskaampi ja sillä voi polkemalla siirtyä lyhyitä matkoja. Suomessa enduropyörät ovat erityisen suosittuja monipuolisuutensa ansiosta.

Jussi Ovaskainen289 Artikkelia

  Halti Outdoor Weekend on luontoliikkumisen juhlaa

  Halti Outdoor Weekend on luontoliikkumisen juhlaa

  Halti Outdoor Weekend on syyskauden avaustapahtuma Vuokatin vaaramaisemissa 6.-8.9.2019. Tapahtuma kokoaa yhteen kaiken tasoiset vaelluksen, polkujuoksun ja maastopyöräilyn harrastajat. Tapahtuman ytimen muodostavat Suomen vanhin vaellustapahtuma Vuokatin Vaellus sekä Vuokatti Trail Challenge -polkujuoksutapahtuma. Viikonlopun täydentävät maastopyörä -vaellus, koiravaellus, metsäjooga sekä pienten lasten…

  Valtteri Bottas Duathlon on koko perheen tapahtuma

  Valtteri Bottas Duathlon on koko perheen tapahtuma

  Valtteri Bottas Duathlon powered by Tunturi -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 18.8.2019 Liikuntakeskus Pajulahdessa.  Koko perheen tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy! Mikäli mielii kisaamaan jälki-ilmoittautuminen onnistuu vielä tapahtumapäivänä info-teltalla. Aika: Su 18.8.2019 klo 10-18, kisat klo 12 ja 14 Paikka: Liikuntakeskus Pajulahti, Pajulahdentie 167 Matkat: miehet &…

  Missä retkeilet mieluiten? – vastaa ja voita Fjällräven Kånken Art päiväreppu

  Missä retkeilet mieluiten? – vastaa ja voita Fjällräven Kånken Art päiväreppu

  Elo- ja syyskuu ovat erittäin suosittuja retkeilykuukausia. Osa lähtee patikoimaan useiksi päiviksi Pohjois-Suomen kansallispuistoihin, osalle riittää muutaman tunnin retket lähimetsissä. Yousport.fi haluaa tietää, missä sinä mieluiten retkeilet? Kerro miksi paikka on suosikkisi. Samalla saamme jaettua hyviä vinkkejä mukavista retkeily kohteista.…