Suomen paras urheiluseura

Suomen paras urheiluseura

KaaPo ry eli Kaarinan Pojat pokkasi vuoden urheiluseura Unon Urheilugaalassa tammikuussa 2018. Sen takaa löytyy monia erinomaisia syitä, miksi Uno päätyi juuri Kaarinaan.

KaaPon ja KaaNan (Kaarinan Nappulat) muodostamassa yhteisössä on noin 1 300 jäsentä. Määrä sisältää noin 900 pelaajaa, toimihenkilöt ja kannatusjäsenet. KaaPo on tehnyt yhteistyötä KaaNa ry:n kanssa runsaan vuoden verran ja yhteistyö tiivistyy koko ajan. Tässä piileekin yksi KaaPon salaisuus. 

KaaPo ry:n puheenjohtajana on toiminut Olli Tuominen 12. vuoden ajan. Toiminnanjohtaja Kim Ekroos on ollut tehtävässään 9 vuotta. Kim on myös seuran ainoa kokopäiväinen työntekijä.

Yksinäisyyttä ja syrjäytymistä vastaan

KaaPo ry:n toiminta perustuu perusseuratoimintaan, joka kattaa niin lasten, naisten kuin miesten toiminnan. Heillä on perusseuratoiminnan lisäksi kävelyfutis +60-vuotiaille, seura on mukana Punainen Kortti Rasismille- ja Lupa auttaa -hankkeissa, ja seuralla on Nauti Pelistä -tukipooli, joka tukee taloudellisesti vähävaraisia lapsia ja nuoria.

Tämän kaiken he ovat tehneet perinteisen seuratoiminnan ulkopuolella, samalla pyrkien olemaan vahvasti mukana seuratoiminnassa. KaaPo on myös mukana päiväkotien ja koulujen toiminnassa, ja pyrkii tarjoamaan myös pelaamisen lopettaville mahdollisuuden pysyä mukana yhteisössä, ja muun muassa sen avulla ehkäisemään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

KaaPo kasvattaa ihmisiä

Seura pyrkii keskittymään laaja-alaisuuteen, sillä kaikki tämä ajattelu tulee hyödyttämään seuran perustoimintaa. Ajatuksena: lapset kasvavat nuoriksi pelaajiksi ja sen jälkeen mahdollisesti huippupelaajiksi. Tavoitteena on laajentaa tätä sektoria lisää, kertoo Kim Ekroos.

Kaikki ihmiset otetaan mukaan seuraan, jotka haluavat tehdä jotakin asiaa seurassa. Heillä on kymmenistä satoihin vapaaehtoisia, jotka puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan mukaan pyörittävät seuraa. Joukkueiden toimihenkilöitä on n. 150, ja sen lisäksi tapahtumissa on mukana muutamia kymmeniä vapaaehtoisia ja suuri määrä vanhempia, jotka pyörittävät buffetteja ja muita oheistoimintoja. Seura ei pystyisi toimimaan ilman vapaaehtoisia. Heistä pidetään sellaista huolta, että he haluavat olla mukana toiminnan piirissä.

Vapaaehtoiset huomioidaan ja heitä kiitetään kuten kaikessa työssä kuuluu tehdä. Töitä tehdään sen eteen, että löydetään tarpeeksi aikaa ja kerrotaan mitä seura odottaa vapaaehtoisilta, mitä kuuluu tehtäviin sitoutumiseen sekä tieto siitä, mihin jokainen on sitoutunut.

Vapaaehtoisten määrä on KaaPon herrojen mukaan jopa lisääntynyt. Heidän ”salaisuutensa” siihen on se, että pitää osata pyytää, kertoa mitä työ vaatii, mitä se tarkoittaa sekä mitä siitä voi jokainen saada itselleen. Seura pyrkii myös kertomaan mitä hyötyä ja osaamista seuratoiminnasta saa muille elämän osa-alueille. Pitää myös muistaa, että kiitos ei ole kirosana.

Ei hierarkinen seura

Iso osa tapahtumista ja toiminnasta tapahtuu futiskentällä. Ihmiset näkevät useasti toisiaan, joka luo vahvaa yhteenkuuluvuutta. ”Keskurin” ympäristö kokoaa siis kaikki yhteen. Seuran toiminta keskittyykin Keskurin, eli virallisemmin Kaarinan Keskusliikuntapuiston alueelle, josta löytyy lämmitettävän tekonurmen lisäksi viisi luonnonnurmikenttää kesän ajalle. Muualla Kaarinassa on Keskusliikuntapuiston olosuhteiden lisäksi viisi tekonurmikenttää ja yksi luonnonnurmikenttä.

KaaPo ei ole seurana hierarkinen, vaan pyrkii olemaan läsnä joka tilanteessa ja antamaan kaikille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Heidän visionaan on olla Suomen paras huipputason kasvattajaseura Suomen parhaalla osaamisella. He pyrkivät panostamaan osaamisen kehittämiseen ja kannustavat kouluttautumaan ja kehittämään kunkin toimihenkilön omaa osaamista. Valmennuskoulutus onkin tärkeä osa seuran toimintaa. He uskovat siihen, että osaamista kehittämällä koko seuran toiminta kehittyy, ja samalla sitoutuminen seuran tehtäviin on helpompaa. Kehittämällä seuran toimijoiden osaamista seuran toiminnan laatu paranee kokonaisuudessaan.

Unon pokkauksen takana ihmiset

Tämän vuoden tärkeimpänä kriteerinä Vuoden Urheiluseura -valinnassa oli seuratoiminnan tulevaisuus. Valitsijoiden perusteluita seura ei toki tiedä, mutta seuran johto näkee, että valinnan takana olivat seuran toiminta kokonaisuudessaan, kuten laadukas pelaajakasvatus, vahva yhteisötoiminta (mm. päiväkodeissa ja kouluissa) ja vahva panostus tulevaisuuden haasteisiin – seurojen tulee tulevaisuudessa olla yhä vahvemmin mukana yhteisönsä toiminnassa myös kentän rajojen ulkopuolella. Seurassa ei kasvateta vain pelaajia, vaan ihmisiä. Ei vain huippupelaajia, vaan huippuihmisiä, jotta kaikki osaisi toimia ryhmässä, omaisivat hyvät sosiaaliset taidot, hyväksyen erilaiset kulttuurit sekä se, että lapset ja nuoret oppisivat toimimaan vanhempien ihmisten kanssa. Vanhemmat sen sijaan pystyvät hyödyntämään seuran oppeja työelämässä, oman kouluttautumisen kautta, jolloin oma osaaminen kaiken kaikkiaan laajenee. Vaikka et olisi enää urheilijana mukana seurassa, on mahdollisuus saada elämysten lisäksi konkreettisia taitoja hyödynnettäväksi muissa elämän osa-alueissa.

KaaPo valittiinkin ensimmäisenä jalkapalloseurana voittajaksi koko Urheilugaalan historiassa. Suomessa kun on noin 10 000 liikunta- ja urheiluseuraa.

Suomen haaste seuratasolla

Suomessa seuroilla on monesti profiloitumisen haaste. Seurojen tulisi löytää oma roolinsa ja toimintatavat sekä -mallit, jotka tukevat juuri valitun profiilin tai tason mukaista toimintaa. Näin toimiessa seura pystyy tarjoamaan sitä mitä lupaa (huippu-, kilpa- ja harrasteseurat). Herrat muistuttavat, että kaiken tasoisen toiminnan, on se sitten huippu-, kilpa- tai harrastetason toimintaa, pitää olla myös laadukasta.

KaaPon ja KaaNan muodostamassa seurayhteisössä roolit seurojen välillä ovat hyvin selkeät. Molemmat ovat innoittavia ja kasvattavia seuroja. Seurojen yhteistyö onkin hyvä esimerkki toiminnasta, jossa on löydetty omat vahvuudet sekä tuetaan toinen toistaan, ja jossa keskinäinen kunnioitus ja luottamus ovat korkealla tasolla. Seurojen tulee siis profiloitua omien vahvuuksiensa ja resurssiensa mukaan.

Viesti muille seuroille

Jokaisen seuran pitää olla tulevaisuudessa mukana myös kentän rajojen ulkopuolella, ehkäisemässä syrjintää, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Seuroilla on mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisia asioita katsoen tulevaisuuteen.  Seurat ovat isoja ja merkityksellisiä yhteiskunnallisia toimijoita, jotka pystyvät tekemään paljon isommin ja paremmin, ja siihen KaaPokin tähtää.

Ei voittoa

KaaPo on voittoa tavoittamaton yhdistys. He pyrkivät olemaan joka vuosi laadukas toimija, ja he tekevät isosti sen eteen töitä, että harrastuksen kustannukset eivät karkaisi liian korkeiksi. Lyhyesti ja yksinkertaisesti: kustannuksien tulee olla sillä tasolla, että jokainen pystyy olemaan mukana.

Seuran talous pyörii tällä hetkellä jäsenmaksujen, yhteistyökumppanitukien ja Kaarinan kaupungin tuella. Lisätuloja toiminnan kehittämiseen tulee muun muassa hanketukena Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tai kasvattajarahana Palloliiton kautta.

Urheilulla on valtava mahdollisuus

Liikunta- ja urheiluseurat ehkäisevät monia asioita, mutta niiden mittaaminen on tosi haasteellista. Toistaiseksi on esimerkiksi haasteellista osoittaa, millaisia säästöjä yhteiskunnalle muodostuu urheilun tekemällä työllä. 

Urheilulla on kuitenkin valtava mahdollisuus tulevaisuudessa. Liikunta koetaan kaikilta osin tärkeäksi, mutta ei osata nähdä millainen rooli urheiluseuroilla voisi siinä olla. Mitä se ehkäisee ja mitä sen myötä säästetään yhteiskunnan tasolla, millainen rooli seuroilla voisi olla esimerkiksi kaupunkien palveluntuottajina ja yhteiskunnan tarjoamien toimintojen toteuttajana.

Onnittelut vielä kerran KaaPo ry:lle – olette todellakin Unonne ansainneet!

Mikäli KaaPon toiminta ja siihen liittyminen kiinnostaa, lisätietoja löydätte seuran kotisivuilta osoitteesta www.kaapo.fi.

Sivustolta löytyy muun muassa Uuden Pelaajan infopakettiKannatusjäsenyyden edut ja liittymislomake sekä paljon muuta!

Hanna Heikkilä

Hanna Heikkilä4 Artikkelia

  TOP 5 PYÖRÄREITIT SUOMESSA

  TOP 5 PYÖRÄREITIT SUOMESSA

  Kesä ja kärpäset saapuvat kiihtyvällä nopeudella Suomeen. Pian on taas aika kavuta pyörän satulan päälle ja lähteä nauttimaan luonnosta. YouSport.fi kysyi käyttäjiltään heidän suosikkipyöräreittejään kotimaassa. Lähes 700 vastaajaa eri puolilta Suomea otti kyselyyn osaa ja jakoi innokkaasti vinkkejään. Tässä heidän…

  Tapahtui kerran Kiinassa

  Tapahtui kerran Kiinassa

  YouSport Team Finland aloitti toisen päivän Kiinan urakkansa aamuvarhaisella kahdeksan aikaan. Lähdöstä sännättiin tällä kertaa loivaan alamäkeen ensimmäisen päivän loivan ylämäen sijaan: mikä helpotus niillä jaloilla! Itselläni ei ainakaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa juoksu kovaa, jotta ensimmäisen päivän jalkajumit…

  Miksi seikkailu-urheilukisaan Kiinaan?

  Miksi seikkailu-urheilukisaan Kiinaan?

  Kisaohjelma:  Päivä 1: 30 km polkujuoksua tuhansilla rappusilla ja vuoristossa Päivä 2: 3 km juoksua, 27,5 km maastopyöräilyä, 4 km suunnistusta, 7,5 km maastopyöräilyä ja 21 km vuoristojuoksua, sekä lisäksi 3 taitopistettä: jousiammunta, esteen ylitys sekä abseiling-laskeutuminen kerrostalon katolta Vuosi sitten…