Vinkit melonnan aloittamiseksi

Vinkit melonnan aloittamiseksi

Melonta on mukava ja aika helppo harrastus. Sen aloittamisessa on kuitenkin muutama asia, joiden sisäistäminen nopeuttaa lajin nautinnollisuuden äärelle pääsemistä. Varusteita tarvitaan sopivan kajakin lisäksi melontaliivi, mela sekä aukkopeite. Aukkopeite ei ole pakollinen, mikäli vesi on tyyni ja melojan taitotaso ei riitä eskimokäännökseen. Ilman aukkopeittoa melasta roiskuvat pisarat kastelevat melojaa ja siten kerryttää vähän vettä kajakin pohjalle.   

Rauhassa kajakkiin

Ensimmäinen haaste on kajakkiin meneminen. Helpointa se on matalalta laiturilta. Mikäli mahdollista, melan voi asettaa istuma-aukon eteen poikittain laituria vasten vakauttamaan kajakkia. Siitä se on myös helposti saatavilla, kun melonta alkaa. Kun nousee kajakkiin, painon tulee kohdistua tarkasti kajakin keskilinjalle. Painopiste kannattaa pitää mahdollisimman alhaalla. Tukea voi ottaa kädellä keskeltä istuinaukon takaosaa. Takapuoli ylös laiturista ja paino pääosin käsille, sitten rauhallisesti takamus kajakin istuimelle. Rantautumisessa samat rituaalit päinvastaisessa järjestyksessä.

Rannalta kajakkiin meneminen on aiempien ohjeiden soveltamista. Hiekkarannalla kajakin voi työntää aivan rantaveteen ja siitä liuttaa kajakki veteen.

Melontaote ja -asento

Suositeltava oteväli melasta on etäisyys kyynärpäästäsi toiseen tai hieman vähemmän. Pidemmillä reissuilla on hyvä vaihdella oteväliä, jotta rasitus jakautuisi paremmin eri lihaksille.  Leveämmällä otevälillä saa paremman kontrollin, kapeampi ote on jouhevampi pitkää matkaa melottaessa. 

Oikeassa melonta-asennossa koko vartaloa voi käyttää tehokkaasti. Hyvässä asennossa istutaan ryhdikkäästi, selkä suorassa. Olkapäät ovat rentoina, eikä selkätukeen nojata. Jalat ovat tukevasti jalkatukia vastaan, kohtuullisen lähekkäin. Jalkatuki on oikealla etäisyydellä, kun halutessa pystyy painamaan polvia kantta vasten.

Melonnassa käytetään hyväksi koko vartaloa, jossa kädet välittävät kehon voimat melaan. Kädet ovat käytännössä suorat aina loppuvetoon saakka. Vedon alkuvaiheessa vartalo kiertyy ja alempi käsi on lähes suorana. Ylempi käsi on rento, aavistuksen koukussa ja ranne pään korkeudella. Vedonpuoleinen jalka painetaan jalkatukea vasten. Mela viedään mahdollisimman eteen, aivan kajakin kylkeen. Melan veto loppuu lantion kohdalla.

Ikuista oppimista

Aloittelijan on hyvä meloa suojaisissa vesistöissä, rantojen lähellä. Mikäli mielii avovesille melomaan, kannattaa opetella erilaisia pelastautumistekniikoita. Suomen Ladun paikallisyhdistykset ja eri seurat tarjoavat melontaoppia halukkaille. Melontataitoja voi kartuttaa loputtomasti. Yleisimmät paikat, joissa kajakki kaatuu on kajakkiin meneminen ja sieltä poistuminen, sekä vesillä paikallaan oleminen. Vauhdissa kajakki on aika vakaa. Kesällä pulahdukset kuittaantuu naurulla, rantaan uimisella ja kajakin tyhjentämisellä. Ryhmässä melominen tuo lisäturvaa. Mikäli ryhmässä on kokeneempi meloja, vinkkien myötä taidot karttuvat nopeasti.

Yleisimmät virheet (lähde kayakpaddling.net)

– melonta-asento on huono

– vartalonkierto unohtuu ja melotaan pelkillä käsillä

– melanveto jatkuu liian taakse, painaen kajakkia veden alle

– mela viedään vetojen alussa eteen nyökkimällä

– yläkättä työnnetään vedon aikana liian eteen ja mela toimii pääasiassa tehottomassa kulmassa

– kajakkia keinutetaan, jolloin se hidastaa vauhtia

– ranteita ei pidetä suorina, jolloin kädet rasittuvat

Mainiot animoidut melontavinkit: https://www.kayakpaddling.net/fi/

Jussi Ovaskainen304 Artikkelia

  Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

  Halti esitteli hiihtomaajoukkueen uudet kisa-asut

  Marraskuun lopussa alkavalla maailmancup-kaudella hiihtomaajoukkue kilpailee  upeassa sinivalkoisessa kisa-asussa. ”Liekki” -nimeä kantava kilpailuasu on yhdistelmä teknisiä, sekä liikkuvuutta ja hengittävyyttä lisääviä yksityiskohtia. Ominaisuudet takaavat urheilijoille maksimaalisen tuen itse suoritukseen. Halti on Suomen Hiihtoliiton pääyhteistyökumppani ja vaatettaa maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn…

  Haglöfs muistaa juurensa

  Haglöfs muistaa juurensa

  Ruotsin Taalainmaailta kotoisin olevalla Haglöfsilla arvostetaan yhtiön pitkää historiaa. Uusi mallisto on rakennettu pitkälti taalainmaalaisen kurbit-kuvion ympärille. Printti on nimetty Dalarnaksi, jossa yhdistyy rohkeat värit sekä modernit kukkakuviot. Lämmittää märkänäkin Skandinavisessa ulkoilmassa on vaikea välttyä kelien vaihteluilta. Syksyllä ja talvella…

  Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

  Sasta juhlii juurevasti 50 vuotista taivaltaan

  Luonnonystäviä jo puolen vuosisadan ajan pukenut suomalainen Sasta juhlistaa merkkipäiviään tekemällä yhteistyötä muiden, samat kestävät arvot jakavien kotimaisia laatumerkkien kanssa. Sastan juhlavuosijulkistusten tavoitteena on muistuttaa kuluttajia kotimaisen suunnittelun ja osaamisen jatkuvuuden tärkeydestä sekä tukea vastuullisia suomalaisia toimijoita. Vuoden kolmas kumppanijulkistus…