Vesillä pukeutumisella on väliä

Vesillä pukeutumisella on väliä

Veneilykausi on käynnistynyt mukavissa keleissä. Veneily eri muodoissaan tuo kuitenkin pukeutumishaasteita. Pienveneily mökin liepeillä vaatii lähinnä pelastusliivit, mutta pidempiaikaiseen vesillä oloon kannattaa uhrata muutama ajatus.

Veneilyasujen kunnollinen tuulen- ja vedenpitävyys ovat itsestään selviä ominaisuuksia, ja lisäksi asut tehdään kulutuskestävistä ja jämeristä materiaaleista. Helly Hansenin juuret kumpuavat yli sadan vuoden takaa merenkulussa käytetyistä vaatteista.

Veneilyvaatteiden valmistajilla on runsas valikoima aina pienveneilyyn tarkoitetuista lähinnä tuulelta ja sateelta suojaavista asuista aina avomeripurjehduksen tarpeisiin suunniteltuihin vaatteisiin. Järvi- ja rannikkoveneilyyn tarkoitetuissa vaatteissa on usein korotetut kaulukset, kiristettävät hihat ja lahkeet. Ne vastaavat hyvin esimerkiksi moottoriveneilijän suojaustarpeita. Nämä vaatteet soveltuvat myös arkisempiin tilanteisiin sadevaatteiksi.

Mitä aavemmalle merelle vaatteet on tarkoitettu, sen pitävämpiä ovat esimerkiksi kaulukset. Äärimmäisiä tilanteita varten ovat umpinaiset pelastautumispuvut. Purjehduksessa ollaan useimmiten kannella auringon, tuulen ja veden armoilla. Purjehdusvaatteissa onkin panostettu erityisesti kahteen asiaan muihin veneilyvaatteisiin verrattuna: hankauskestävyyteen ja käyttäjän kuivana pitämiseen.    

Kuivana pitää pysyä

Vettä tulee purjehtiessa kelistä riippuen melkein joka suunnasta, pahimmillaan tuhansien litrojen annoksina. Samalla miehistö saattaa joutua esimerkiksi kiristämään purjeiden naruja. Pahimmillaan koko purjehtija on hetkittäin veden alla. Tarvittaessa seilori saa itsensä suojattua niin, että vain silmät näkyvät.

Purjehdusvaatteiden vetoketjut ovat samanlaiset kuin pelastuspuvuissa. Esimerkiksi samoja hupun turvavärejä yhtiö käyttää myös talven vapaalaskumalliston vaatteissa. 

Avomerille tarkoitetuissa kisa-asuissa on myyntimalleihin verrattuna normaalia vahvemmat polvi- ja peppuvahvikkeet. Helly Hansenin purjehdustuotteiden johtaja Øyvind Vedvik kertoo, että kisapurjehtijoiden palaute välittyy suunnittelijoille ja sieltä kuluttajatuotteisiin.

– Kesän 2019 avomeripurjehtijoille suunnattu Aegir-mallisto kumpuaa pitkälti ammattipurjehtijoiden kanssa tehdystä kehitystyöstä. Erityiskohteena on ollut pukujen joustavuus sekä hengittävyys. Rannikkopurjehtijoiden varustusta kevennetään Skagen-mallistossa. Niissäkin on mukana esimerkiksi kasvosuoja rankkoja kelejä ajatellen. Lasketteluvaatteista tuttua LifaLoft-eristettä tuodaan nyt myös purjehduskäyttöön. Hydro Power -takki toimii välikerroksena sekä after sail -vaatteena. Voimme sanoa, että yhteistyö ammattilaisten kanssa näkyy myös kuluttajatuotteissamme.   

Ammattipurjehtijat luottavat

Norjalaislähtöinen Helly Hansenin sloganina on ”trusted by professionals”. Käytännön tasolla tämä slogan jalostui viime kesänä käydyssä Volvo Ocean Racessa, jossa toiseksi sijoittunut espanjalainen Mapfre venekunta käytti Helly Hansenin vaatteita ja varusteita maailmanympäri vieneellä kisapurjehduksella.

Yhteistyö oli ennen kaikkea vaate- ja varusteyhteistyötä, niin veneen miehistön kuin rannalla työskennelleille tukihenkilöille. Miehistön vaatteet valittiin Helly Hansenin Aegir-mallistosta, joita muokattiin jokaisen kisapurjehtijan mieltymyksen mukaiseksi. Hihoja lyhennettiin, kaulusmansetteja kiristettiin ja vaikka lahkeiden kiristystä jatkettiin.

Vähän, mutta hyvää tavaraa matkaan

Jokainen miehistön jäsen sai käyttöönsä kolme eri paksuista purjehdusasua, yksi lämpimille keleille, yksi keskilämpimille ja yksi kylmille keleille tarkoitettu puku. Mapfren miehistön Sophie Ciszek kertoi, että pukuja sai ottaa mukaan vain yhden kullekin legille.

– Meidän pitää etukäteen päättää, minkä puvun kullekin legille valitsemme. Puvun lisäksi saamme ottaa noin 30 litran miehistölaukkuun, jossa on alus- ja väliasuja, joilla voimme asun lämpimyyttä vähän säädellä. Paikoin asun valinta on aika haastavaa, eritoten pisimmillä jaksoilla. Pisin legi kesti tässä kisassa 21 päivää. Kelit vaihtelivat maailman ympärimatkalla talvimyrkyistä tropiikin tyyniin helteisiin. Oli keli mikä tahansa, purjehdusvaatteen tärkein ominaisuus on pitää purjehtija kuivana. Helteelläkin märkänä oleminen muuttuu hampaiden kalisteluksi.

Kisavaatteiden valinta tuottaa Ciszekin mukaan eniten päänvaivaa lämpimissä olosuhteissa, kun aluksi asu tuntuu kuumalta, mutta liikkeelle lähdettyä iskee kylmä, mikäli vaatteita on liian vähän päällä. Vaatteiden valintaa mutkistaa myös se, että kisaveneessä ei ole minkäänlaista lämmitystä tai ilmastointia. Eli käytännössä se mikä kastuu, pysyy märkänä aina seuraavaan satamaan saakka.

Jussi Ovaskainen315 Artikkelia

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Suksivoideteollisuus on pitkään pyrkinyt löytämään voitelutuotteissa haitalliseksi todetuille fluorilisäaineille korvaavia raaka-aineita. Vauhdin uudet fluorittomat PURE-tuotteet ovat saatavana jo tämän talven lumille. Vauhdin PURE-mallisto on vuonna 2015 aloitetun kehitystyön tulos, jota on tehty yhdessä mm. Itä-Suomen yliopiston kanssa. Uuden malliston ja…