Kunnon kengät retkille

Kunnon kengät retkille

Retkeilykenkien valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta ne ovat käyttäjälleen ja hänen tarpeisiin mahdollisimman sopivat. Osa moderneista retkeilykengistä sopii myös arkiseenkin käyttöön hyvin sääominaisuuksien ja keventyneen ulkonäön ansiosta.

Mikäli retket ovat pitkäkestoisia, temmoltaan hitaampia ja mukana kannetaan useiden kilojen kuormaa, kannattaa valita myös nilkkaa tukeva jämäkkä vaelluskenkä. Mikäli retket ovat lyhyitä, reippaita, kantamus kevyt ja maasto helppoa rullaava nilkkapituinen kenkä riittää mainiosti. Näiden välillä on lukuisia vaihtoehtoja. 

Vaellus- ja retkeilyjalkineiden valintaan vaikuttaa pitkien käyttöaikojen lisäksi erilaiset maasto- ja sääolosuhteet. Myös jokaisen henkilökohtaiset vaatimukset sekä jalkojen muoto ja rakenne on syytä huomioida vaelluskenkiä valittaessa. Sopiva jalkine lisää huomattavasti retkeilyn mukavuutta. Retkeilykenkä on silloin hyvä, kun siihen ei kiinnitä mitään huomiota.

Jämerät vai kevyet?

Moni vaeltajan uskoo jämeriin vaelluskenkiin, jotka tukevat nilkkaa, ovat paksupohjaisia ja pitävät veden ulkopuolella. Tämän tyyliset vaelluskengät suojaavat jalkaa vaikeissa maastoissa ja helpottavat askellusta liukkailla, terävillä ja kaltevilla pinnoilla.

Ohutpohjaiset jalkineet antavat jalalle paremman tuntuman maastossa kuljettaessa. Ohuimmissa malleissa maan muodot tuntuvat jalkapohjassa asti. Näin jalkojen pienimmätkin lihakset aktivoituvat ja saavat liikuntaa, jota ne eivät tasaisella betonilla kulkiessa saa.  

Kenkien pohjien jäykkyydestä ja paksuudesta on usein eriäviä mielipiteitä. Paksun kengänpohjan on todettu passivoivan jalan pieniä lihaksia. On selvää, että esimerkiksi kivikkoisissa tunturimaisemissa paksupohjainen vaelluskenkä on oikea valinta.

Sovita huolella

Kenkiä sovitettaessa kantapään ja nilkan kohdan tulee istua hyvin, vaikka nauhat olisivat vielä auki. Vaelluskenkien valintaan ja sovitukseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä niitä olisi hyvä pitää jalassa jonkin aikaa ennen ostopäätöstä. Kenkien tulee olla tilavat ja napakat niin, että nauhat kiristettynä varpaat eivät osu kengän kärkeen esimerkiksi alamäessä. Varpailla tulisi olla vähän liikkumatilaa.  

Jalka turpoaa usein päivän mittaan ja pitkien vaellusten aikana, joten jos empii kahden koon välillä, kannattaa ehdottomasti valita se isompi. Lättäjalkaisten vaeltajien on hyvä valita iskuja vaimentavat kengät, jotta askellus on pehmeämpi.

Kalvolla vai ilman?

Retkeilijöiden keskuudessa on koulukuntaeroja siitä tulisiko vaelluskengän olla varustettu säältä suojaavalla kalvolla vai ei. Kalvollinen kenkä ei hengitä niin hyvin, kuin tavallinen kenkä. Modernit kalvolliset vaelluskengät ovat päässeet hengittävyydessään hyvin lähelle kalvottomia vaihtoehtoja. Nahkakengistä tehdään vedenpitäviä rasvauksen avulla.

Haglöfs Explore GT Surround

Explore GT Surround on tyylikäs ja mukava jalkine niin vapaa-aikaan kuin retkillekin. Gore-Tex Surround-tekniikka antaa jalan hengittää 360-astetta, myös sisäpohjan alla olevat kanavat tuulettavat kengän pohjan kautta. Samaan aikaan Gore-Tex-kalvo pitää jalat kuivina. Tyylikkäänä kenkänä sopii myös katukäyttöön. 

 • Mokkapintainen, kalvollinen jalkine
 • Kaksikerroksinen EVA-välipohja kannan geelivaimennuksella tekee kengästä mukavan ja kevyen
 • Pinnan nahka vastuulliselta nahkatoimittajalta Leather Working Group
 • Hinta 179 euroa

Nettikauppaan

Halti Kiilo low DX Trekking kenkä

Aktiiviseen ulkoiluun suunnitellut vedenpitävät Kiilo-kengät pitävät jalat kuivina märillä poluilla vedenpitävän DrymaxX®-kalvon sekä kosteutta siirtävän tekstiilivuorin avulla. Erityisen pitävässä Vibram-pohjassa on kiertotuki, joka tarjoaa jaloille tukea ja suojaa rasittavassakin juoksussa ja epätasaisessa maastossa. Polkujuoksuun kehitetty kestävä kumipohja yhdistettynä iskuja vaimentavaan Phylon välipohjaan tarjoavat mukavuutta vaihtelevassakin maastossa.

 • Kevyt ja hengittävä
 • Vibram® polkujuoksuun kehittämä pohja Phylon välipohjalla ja kiertotuella
 • Hengittävä ja vedenpitävä DrymaxX® kalvo vuorissa
 • Irrallinen anatomisesti muotoiltu pohjallinen
 • Hinta 129 euroa

Nettikauppaan

Merrell MQM Flex MID GTX W

Naisten nilkkavarrellinen, vedenpitävä retkeilykenkä retkille ja reippaaseen ulkoiluun. Kengässä on retkeilykengän pohjan pito sekä tuki nilkalle, yhdistettynä juoksukengän ketteryyteen ja keveyteen. Verkkokankaasta ja TPU-vahvikkeista koostuva päällismateriaali on hyvin hengittävä. Kengässä käytetty Gore-Tex®-kalvo pitää jalan kuivana. Kengässä on irrotettava EVA-pohjallinen, Merrell Air Cushion -ilmatyyny kannassa sekä TrailProtect™-tuki, joka vähentää jalan väsymistä epätasaisessa maastossa. M Select™ GRIP+ -ulkopohja, 3,5 mm syvällä kuviolla, tarjoaa loistavan pidon maastossa. Kengästä myös malli miehille. 

 • Paino 300g (koko 37) 
 • Päällysmateriaali: Synteettinen kuitu/Verkkokangas
 • Kalvo: Gore-Tex
 • Pohjallinen: Synteettinen kuitu
 • Välipohja: EVA-muovi
 • Ulkopohja: M-Select Grip
 • Hinta 159 euroa

Nettikauppaan

Salomon X-CHASE MID GTX W 

Maastojuoksukengistä tutulla istuvuudella ja vaimennuksella varustettu hyvin rullaava kevyt retkeilykenkä päiväretkille ja ulkoiluun. Contagrip-pohjassa on hyvä pito. Kengästä on naisten ja miesten mallit.

 • Contagrip® -pohja, jossa todella hyvä pito ja tuntuma
 • EVA-välipohja
 • Anatominen EVA-pohjallinen
 • OrthoLite®
 • Vedenpitävä GORE-TEX® -kalvo
 • Quicklace™ -nauhoitus
 • Nauhoitustasku iltissä
 • Hinta 179 euroa

Nettikauppaan 

Hanwag Waxenstein BIO

Kromivapaasta luomunaudan nahasta valmistettu miesten mid-vartinen retkeilykenkä, joka soveltuu erityisen hyvin päiväpatikointiin helppokulkuisessa maastossa. Värjätty nahka ei sisällä kromipohjaisia allergeeneja ja on siten ihoystävällisempää tavanomaisesti värjättyyn nahkaan verrattuna. Kengässä on Vibram Enburance Composole -pohja, joka on ensimmäinen vaelluskäyttöön suunniteltu, teollisesti kompostoituva pohja. Kengän Straight Fit -lesti antaa varpaille reilusti tilaa liikkua.

 • Kromivapaasti värjättyä nahkaa
 • Teollisesti kompostoituva pohja
 • Jäykkyysluokitus A/B
 • Tilava Straight Fit -lesti
 • Oma malli miehille ja naisille
 • Paino: 1,23 kg (koossa UK8)
 • Hinta 239 euroa

Nettikauppaan 

Jussi Ovaskainen316 Artikkelia

  Suomalaiset vaatebrändit menestyivät ISPO:ssa

  Suomalaiset vaatebrändit menestyivät ISPO:ssa

  Maailman suurimmassa talviurheilualan messutapahtumassa, Saksan Münchenissä tällä viikolla järjestetetyssä ISPO:ssa palkittiin ulkoiluvaruste ja -vaatealan toimijoita. Suomalaiset Sasta, Spinnova ja Reima kahmivat kaikkiaan puolet arvostetuista Scandinavian Outdoor Award -palkinnoista. Scandinavian Outdoor Award -kilpailun vaatekategorian voittoon nousi 51-vuotias suomalainen  Sasta, jonka Kaarna-sarkahousut…

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…