Kuhan kalastuksesta

Kuhan kalastuksesta

Herkullinen kuha on toivottu saalis ja vieras ruokapöytään. Kuhaa on yleinen kala aina Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Kuha on käy ahnaasti uistimiin. Kevytvetouistelu on yleisin mökkikalastajan kuhan saanti tapa. Kevytvetouistelua voi tehdä helposti pienveneellä soutaen tai moottorin avustamana muutamaa vapaa käyttäen. Soutuvene, pari vapaa, vapatelineet ja kourallinen vieheitä – niillä pääsee alkuun ja kuhan makuun. Sivutuotteena voi tulla myös ahven- ja haukitärppejäkin.

Kevyt vetouistelu

Kevytuistelija voi virittää pienveneeseen muutaman vavan ilman sen kummempia apuvälineitä. Yksi vapa molemmille sivulle ja yksi vapa suoraa taaksepäin. Tätä helpottaa, mikäli veneessä on vapatelineet. Mikäli vieheet halutaan saada uimaan kauempana veneen sivulla, tarvitaan yksi sivuplaanari kummallekin puolelle. Näin siis soutu-uistelussa tai pientä sähkö- tai bensiiniperämoottoria käytettäessä.

Kevyessä vetouistelussa vaaput kannattaa virittää aluksi eri vesikerroksiin. Ilman apuvälineitä (syvääjiä, takiloita, lisäpainoja,jne.) vaaput sopivasti valikoimalla voidaan kattaa veden syvyys aina vajaasta metristä kymmeneen metriin asti. Jos kuhia alkaa tulla tietyllä vaapulla eli tietystä syvyydestä, siihen vesikerrokseen kannatta virittää useampi viehe. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi kahden metrin syvyydessä uiva viehe houkuttelee kaloja 2-8 metrin syvyydestä. Aktiivinen kala nousee hetkessä viisimetriä sopivan houkutuksen perässä.

Rapala-sivuplaanerin avulla viehe saadaan uimaan kaukana veneen sivulla. Rapala sivuplaaneri toimii erityisen hyvin kevytuistelussa, koska se ei kaadu vauhdin pysähtyessä kuten pienveneessä usein tapahtuu kalan väsytyksen aikana.

Kevytvetouistelussa vene pysähtyy usein vaikkapa kalaa väsyttäessä tai jonkun muun tapahtuman johdosta. Tämän vuoksi kannattaa käyttää vaappuja, joissa on kelluva runko eli vauhdin pysähtyessä viehe nousee pintaan eikä vajoa pohjaan tarttuen pohjarytöihin ja kiviin.

Rapala-vaappujen pakkauksesta voit tarkastaa onko viehe kelluva (floating), uppoava (sinking) vai pysäytettynä paikoilleen uintisyvyyteen jäävä (suspenging). Esimerkiksi Original Floater 11 -vaapun uintisyydeksi ilmoitetaan 1,2 – 1,8 metriä. Jälkimmäinen maksimi syvyys on mitattu vesillä 30 m siimapituudella, 0,30 mm paksulla monofiillisiimalla, vetopisteen ollessa 1 m veden pinnan yläpuolella, kolmen solmun (noin 5,5 km/h) nopeudella.   

Mistä kuhat löytyy?

Kuha liikkuu saaliskalojen ja lämpimän veden perässä. Toisinaan ne löytyvät selkävesien reunamilta, kun taas toisinaan tuulenpuoleisesta rannalta minne tuuli on kuljettanut lämmennyttä pintavettä ja pikkukaloja. Myös virtaava vesi kerää kuhia puoleensa, olipa sitten kyseessä vuolle tai järven läpi kulkeva virtaava uoma.

Kuhien etsinnässä kaikuluotaimesta on suuri apu koska siitä näkee myös kuhien ja niiden saaliskalojen oleskelusyvyydet. Kuhalle on määrätty 42 cm alamitta, jota on saatettu nostaa vesistökohtaisesti. Muista hankkia kalastusluvat ennen kuin lähdet vesille.

Lisää kuhan kalastuksesta: kireitasiimoja.fi sekä rapala.fi

Kalastusluvat: eraluvat.fi

Jussi Ovaskainen281 Artikkelia

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi. Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun,…

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Conscious Hunting eli vastuullinen metsästys tarkoittaaFjällrävenillä tasapainoa. Se ei ole palkintojen keräystä, taidoilla kehumista tai urheilusuoritus. Mikään ei ole turhaa, vaan yksinkertaista ja vuorovaikutteista villin luonnon kanssa. Fjällräven on ollut arvostettu brändi metsästäjien keskuudessa jo yli 50 vuotta. Tämän päivän…

  Polarin uusi Ignite -fitnesskello

  Polarin uusi Ignite -fitnesskello

  Polar Ignite on kehitetty kiireisille urheilijoille ja fitnessharrastajille, jotka haluavat sisällyttää treenikalenteriinsa useita eri ulko- ja sisäliikuntalajeja. Se hoitaa treenien suunnittelun käyttäjän puolesta ja motivoi huolehtimaan myös kehon palautumisesta kiireisen arjen keskellä. Polar Ignite on varustettu joukolla uusia Smart Coaching…