Kuhan kalastuksesta

Kuhan kalastuksesta

Herkullinen kuha on toivottu saalis ja vieras ruokapöytään. Kuhaa on yleinen kala aina Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Kuha on käy ahnaasti uistimiin. Kevytvetouistelu on yleisin mökkikalastajan kuhan saanti tapa. Kevytvetouistelua voi tehdä helposti pienveneellä soutaen tai moottorin avustamana muutamaa vapaa käyttäen. Soutuvene, pari vapaa, vapatelineet ja kourallinen vieheitä – niillä pääsee alkuun ja kuhan makuun. Sivutuotteena voi tulla myös ahven- ja haukitärppejäkin.

Kevyt vetouistelu

Kevytuistelija voi virittää pienveneeseen muutaman vavan ilman sen kummempia apuvälineitä. Yksi vapa molemmille sivulle ja yksi vapa suoraa taaksepäin. Tätä helpottaa, mikäli veneessä on vapatelineet. Mikäli vieheet halutaan saada uimaan kauempana veneen sivulla, tarvitaan yksi sivuplaanari kummallekin puolelle. Näin siis soutu-uistelussa tai pientä sähkö- tai bensiiniperämoottoria käytettäessä.

Kevyessä vetouistelussa vaaput kannattaa virittää aluksi eri vesikerroksiin. Ilman apuvälineitä (syvääjiä, takiloita, lisäpainoja,jne.) vaaput sopivasti valikoimalla voidaan kattaa veden syvyys aina vajaasta metristä kymmeneen metriin asti. Jos kuhia alkaa tulla tietyllä vaapulla eli tietystä syvyydestä, siihen vesikerrokseen kannatta virittää useampi viehe. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi kahden metrin syvyydessä uiva viehe houkuttelee kaloja 2-8 metrin syvyydestä. Aktiivinen kala nousee hetkessä viisimetriä sopivan houkutuksen perässä.

Rapala-sivuplaanerin avulla viehe saadaan uimaan kaukana veneen sivulla. Rapala sivuplaaneri toimii erityisen hyvin kevytuistelussa, koska se ei kaadu vauhdin pysähtyessä kuten pienveneessä usein tapahtuu kalan väsytyksen aikana.

Kevytvetouistelussa vene pysähtyy usein vaikkapa kalaa väsyttäessä tai jonkun muun tapahtuman johdosta. Tämän vuoksi kannattaa käyttää vaappuja, joissa on kelluva runko eli vauhdin pysähtyessä viehe nousee pintaan eikä vajoa pohjaan tarttuen pohjarytöihin ja kiviin.

Rapala-vaappujen pakkauksesta voit tarkastaa onko viehe kelluva (floating), uppoava (sinking) vai pysäytettynä paikoilleen uintisyvyyteen jäävä (suspenging). Esimerkiksi Original Floater 11 -vaapun uintisyydeksi ilmoitetaan 1,2 – 1,8 metriä. Jälkimmäinen maksimi syvyys on mitattu vesillä 30 m siimapituudella, 0,30 mm paksulla monofiillisiimalla, vetopisteen ollessa 1 m veden pinnan yläpuolella, kolmen solmun (noin 5,5 km/h) nopeudella.   

Mistä kuhat löytyy?

Kuha liikkuu saaliskalojen ja lämpimän veden perässä. Toisinaan ne löytyvät selkävesien reunamilta, kun taas toisinaan tuulenpuoleisesta rannalta minne tuuli on kuljettanut lämmennyttä pintavettä ja pikkukaloja. Myös virtaava vesi kerää kuhia puoleensa, olipa sitten kyseessä vuolle tai järven läpi kulkeva virtaava uoma.

Kuhien etsinnässä kaikuluotaimesta on suuri apu koska siitä näkee myös kuhien ja niiden saaliskalojen oleskelusyvyydet. Kuhalle on määrätty 42 cm alamitta, jota on saatettu nostaa vesistökohtaisesti. Muista hankkia kalastusluvat ennen kuin lähdet vesille.

Lisää kuhan kalastuksesta: kireitasiimoja.fi sekä rapala.fi

Kalastusluvat: eraluvat.fi

Jussi Ovaskainen315 Artikkelia

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Suksivoideteollisuus on pitkään pyrkinyt löytämään voitelutuotteissa haitalliseksi todetuille fluorilisäaineille korvaavia raaka-aineita. Vauhdin uudet fluorittomat PURE-tuotteet ovat saatavana jo tämän talven lumille. Vauhdin PURE-mallisto on vuonna 2015 aloitetun kehitystyön tulos, jota on tehty yhdessä mm. Itä-Suomen yliopiston kanssa. Uuden malliston ja…