Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauki on todennäköisin se ensimmäinen suuremoi kala, joka Suomessa vieheeseen tarttuu. Haukea löytyy lähes jokaisesta vesistöstä, mereltä aina Lapin perukoille asti. Se on hyvä vastus siiman päässä. Hauki on oikein käsiteltynä erinomaista lähiruokaa ja parhaimmillaan itsepyydettynä. Itsepyydetyn kalan makua ei voita mikään! Hauen kalastus on hauskaa koska niitä tavoittaa matalasta vedestä (0,5-3 metriä) ympäri vuoden.

Hauen matalavesikalastus

Hauki on saalistaja, todellinen petokala, joka on vedenalaisen ruokaketjun huipulta. Se käyttää nopeuttaa hyväksi väijymällä saalista hiljaa paikallaan ja syöksymällä nopeasti saaliinsa kimppuun. Kookkaampana hauki on reviiritietoinen – mitä suurempi kala, sitä suurempi reviiri. Kookkaalle hauelle maistuvat varsin hyvin myös sen reviirille tullut pienempi lajitoveri.

Vuodenajasta riippuen hauet löytyvät hieman eri paikoista. Niiden liikkeitä ohjaa enimmäkseen saaliskalojen liikkeet, säätila sekä keväisin kutuaika. Lisäksi iso hauki tarvitsee hapekasta vettä.

 • Kaislikkojen reunat ja vedenalaiset kasvustot tarjoavat hauelle väijymispaikkoja
 • Kalasta harvakasvuinen kaislikko ja kaislikoissa olevat aukot huolella
 • Alkukeväästä kutulahdet kannattaa jättää rauhaan ja antaa haukien kutea rauhassa.
 • Keväällä pari kolme viikkoa kutuajan jälkeen haukia tapaa kutualueiden läheisyydestä kivikoilta, ennen kuin ne hajautuvat syönnösalueilleen
 • Jos löydät hauen ravintokalat kaikuluotaimella, lähistöllä on suurella todennäköisyydellä myös haukia.

Kalastustaktiikka

 • Anna veneen liikkua hitaasti pitkin valitsemaasi kalastusaluetta ja suuntaa heitot noin 6…8 metrin välein potentiaaliselle alueelle esimerkiksi ruovikon reunaan. Hauki havaitsee vieheen kylkiviiva- ja näköaistillaan, joten saalistaessaan se kyllä ehtii vieheen luo.
 • Usein samasta paikasta tulee useampi hauki, joten ensimmäisen tärpin jälkeen ottipaikan lähiympäristö kannattaa haravoida hieman tarkemmin.
 • Ratkaise ”päivän koodi” eli miten kalat ovat sijoittuneet (veden syvyys, paikan luonne, sijainti tuulen suhteen, jne.), sekä mikä viehetyyppi ja -väri toimii parhaiten.
 • Paras kalastusaika on yleensä aikainen aamu sekä ilta. Hauenkalastuksessa puhutaan ”kultaisesta tunnista” joka tarkoittaa ajanjaksoa ennen ja jälkeen auringonlaskun. Tuohon aikaan kannatta etsiytyä sille omalle parhaalle paikalle sen suuren toivossa.
 • Kalasta valikoiden ja kunnioita saalista. Paras hauen ruokakalakoko on 1-3 kg. Pienemmät ja suuremmat kannattaa vapauttaa varovasti ja vahingoittumattomina takaisin vesistöön.
 • Pidä kalastusluvat kunnossa.

Tutustu tarkemmin

Tutustu tarkemmin hauen kalastukseen ja sen eri tyyleihin. www.kireitasiimoja.fi -sivustolla on runsaasti aiheeseen liittyviä opastuksia ja videoita.

www. kireitasiimoja.fi/rapala-shadow-series-vaaput

www.kireitasiimoja.fi/hauki

www.kireitasiimoja.fi/kiehtova-ruovikkokalastus

www.kireitasiimoja.fi/rapala_seasons/kalastajan-vuosikello-kohdekala-hauki-meri

www. kireitasiimoja.fi/xrappetoburger

Jussi Ovaskainen297 Artikkelia

  GoExpo Winter Innovations nostaa sporttialan uutuudet esille

  GoExpo Winter Innovations nostaa sporttialan uutuudet esille

  Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän GoExpo Winterin (15.-17.11.2019) yhteydessä järjestetään uusi innovaatiokilpailu, johon voivat ottaa osaa talviurheiluun liittyvät startupit ja innovaatioiden kehittäjät. GoExpo Winter Innovations tuo yhteen alan uutuudet ja koko talviurheilun toimialan. Innovaatiokilpailu järjestetään GoExpo Winter -messuilla perjantaina 15.11. Messukeskuksessa. Innovations-kilpailu…

  Polar Ignite -fitnesskelloon uusia värejä

  Polar Ignite -fitnesskelloon uusia värejä

  Kesällä esitelty Polar Ignite -fitnesskello on saatavana kahdessa uudessa värissä. Toisessa uutuusvärissä yhdistyvät vaaleanpunainen ranneke ja ruusukultainen kellonkehä. Tämä kello on saatavana S-kokoisena. Toinen uutuusväri on mustan rannekkeen ja kuparisen kellonkehän tyylikäs yhdistelmä. Tämä väriyhdistelmä on saatavilla M/L-kokoisena. Molempien värien…

  Baiks keskittyy jatkossa verkko- ja tukkukauppaan

  Baiks keskittyy jatkossa verkko- ja tukkukauppaan

  Pyöräilyliikkeiden ketju Baiks lopettaa kaikki 12 myymäläänsä eri puolilla Suomea. Baiks nimellä ketju toimi kahden vuoden ajan, ennen tätä se toimi vuodesta 1994 nimellä Suomen Polkupyörätukku. Ketjun kotisivujen mukaan asiakkaita palvellaan jatkossakin verkkokaupassa. – Tulemme vahvistamaan polkupyöräliiketoimintaa kokonaisuutena etenkin verkko-…