Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauki on todennäköisin se ensimmäinen suuremoi kala, joka Suomessa vieheeseen tarttuu. Haukea löytyy lähes jokaisesta vesistöstä, mereltä aina Lapin perukoille asti. Se on hyvä vastus siiman päässä. Hauki on oikein käsiteltynä erinomaista lähiruokaa ja parhaimmillaan itsepyydettynä. Itsepyydetyn kalan makua ei voita mikään! Hauen kalastus on hauskaa koska niitä tavoittaa matalasta vedestä (0,5-3 metriä) ympäri vuoden.

Hauen matalavesikalastus

Hauki on saalistaja, todellinen petokala, joka on vedenalaisen ruokaketjun huipulta. Se käyttää nopeuttaa hyväksi väijymällä saalista hiljaa paikallaan ja syöksymällä nopeasti saaliinsa kimppuun. Kookkaampana hauki on reviiritietoinen – mitä suurempi kala, sitä suurempi reviiri. Kookkaalle hauelle maistuvat varsin hyvin myös sen reviirille tullut pienempi lajitoveri.

Vuodenajasta riippuen hauet löytyvät hieman eri paikoista. Niiden liikkeitä ohjaa enimmäkseen saaliskalojen liikkeet, säätila sekä keväisin kutuaika. Lisäksi iso hauki tarvitsee hapekasta vettä.

 • Kaislikkojen reunat ja vedenalaiset kasvustot tarjoavat hauelle väijymispaikkoja
 • Kalasta harvakasvuinen kaislikko ja kaislikoissa olevat aukot huolella
 • Alkukeväästä kutulahdet kannattaa jättää rauhaan ja antaa haukien kutea rauhassa.
 • Keväällä pari kolme viikkoa kutuajan jälkeen haukia tapaa kutualueiden läheisyydestä kivikoilta, ennen kuin ne hajautuvat syönnösalueilleen
 • Jos löydät hauen ravintokalat kaikuluotaimella, lähistöllä on suurella todennäköisyydellä myös haukia.

Kalastustaktiikka

 • Anna veneen liikkua hitaasti pitkin valitsemaasi kalastusaluetta ja suuntaa heitot noin 6…8 metrin välein potentiaaliselle alueelle esimerkiksi ruovikon reunaan. Hauki havaitsee vieheen kylkiviiva- ja näköaistillaan, joten saalistaessaan se kyllä ehtii vieheen luo.
 • Usein samasta paikasta tulee useampi hauki, joten ensimmäisen tärpin jälkeen ottipaikan lähiympäristö kannattaa haravoida hieman tarkemmin.
 • Ratkaise ”päivän koodi” eli miten kalat ovat sijoittuneet (veden syvyys, paikan luonne, sijainti tuulen suhteen, jne.), sekä mikä viehetyyppi ja -väri toimii parhaiten.
 • Paras kalastusaika on yleensä aikainen aamu sekä ilta. Hauenkalastuksessa puhutaan ”kultaisesta tunnista” joka tarkoittaa ajanjaksoa ennen ja jälkeen auringonlaskun. Tuohon aikaan kannatta etsiytyä sille omalle parhaalle paikalle sen suuren toivossa.
 • Kalasta valikoiden ja kunnioita saalista. Paras hauen ruokakalakoko on 1-3 kg. Pienemmät ja suuremmat kannattaa vapauttaa varovasti ja vahingoittumattomina takaisin vesistöön.
 • Pidä kalastusluvat kunnossa.

Tutustu tarkemmin

Tutustu tarkemmin hauen kalastukseen ja sen eri tyyleihin. www.kireitasiimoja.fi -sivustolla on runsaasti aiheeseen liittyviä opastuksia ja videoita.

www. kireitasiimoja.fi/rapala-shadow-series-vaaput

www.kireitasiimoja.fi/hauki

www.kireitasiimoja.fi/kiehtova-ruovikkokalastus

www.kireitasiimoja.fi/rapala_seasons/kalastajan-vuosikello-kohdekala-hauki-meri

www. kireitasiimoja.fi/xrappetoburger

Jussi Ovaskainen281 Artikkelia

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Alamäkipyöräily kasvattaa suosiotaan

  Extreme-lajiksi mielletty alamäkipyöräily on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimevuosina. Yhtenä syynä on rinnekeskuksien aloittelijoille suunnitellut toimenpiteen. Aloittelijoille löytyy sopivia ja turvallisia reittejä sekä halutessa myös opastusta lajin pariin. Suomessa noin 15 hiihtokeskusta pyörittää hissejä kesällä alamäkipyöräilijöiden iloksi. Alamäkipyöräilyssä asiakas ostaa hissilipun,…

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Fjällräven vaatettaa metsästäjän

  Conscious Hunting eli vastuullinen metsästys tarkoittaaFjällrävenillä tasapainoa. Se ei ole palkintojen keräystä, taidoilla kehumista tai urheilusuoritus. Mikään ei ole turhaa, vaan yksinkertaista ja vuorovaikutteista villin luonnon kanssa. Fjällräven on ollut arvostettu brändi metsästäjien keskuudessa jo yli 50 vuotta. Tämän päivän…

  Kuhan kalastuksesta

  Kuhan kalastuksesta

  Herkullinen kuha on toivottu saalis ja vieras ruokapöytään. Kuhaa on yleinen kala aina Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Kuha on käy ahnaasti uistimiin. Kevytvetouistelu on yleisin mökkikalastajan kuhan saanti tapa. Kevytvetouistelua voi tehdä helposti pienveneellä soutaen tai moottorin avustamana muutamaa vapaa käyttäen.…