Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauen kalastusvinkkejä harrastajille

Hauki on todennäköisin se ensimmäinen suuremoi kala, joka Suomessa vieheeseen tarttuu. Haukea löytyy lähes jokaisesta vesistöstä, mereltä aina Lapin perukoille asti. Se on hyvä vastus siiman päässä. Hauki on oikein käsiteltynä erinomaista lähiruokaa ja parhaimmillaan itsepyydettynä. Itsepyydetyn kalan makua ei voita mikään! Hauen kalastus on hauskaa koska niitä tavoittaa matalasta vedestä (0,5-3 metriä) ympäri vuoden.

Hauen matalavesikalastus

Hauki on saalistaja, todellinen petokala, joka on vedenalaisen ruokaketjun huipulta. Se käyttää nopeuttaa hyväksi väijymällä saalista hiljaa paikallaan ja syöksymällä nopeasti saaliinsa kimppuun. Kookkaampana hauki on reviiritietoinen – mitä suurempi kala, sitä suurempi reviiri. Kookkaalle hauelle maistuvat varsin hyvin myös sen reviirille tullut pienempi lajitoveri.

Vuodenajasta riippuen hauet löytyvät hieman eri paikoista. Niiden liikkeitä ohjaa enimmäkseen saaliskalojen liikkeet, säätila sekä keväisin kutuaika. Lisäksi iso hauki tarvitsee hapekasta vettä.

 • Kaislikkojen reunat ja vedenalaiset kasvustot tarjoavat hauelle väijymispaikkoja
 • Kalasta harvakasvuinen kaislikko ja kaislikoissa olevat aukot huolella
 • Alkukeväästä kutulahdet kannattaa jättää rauhaan ja antaa haukien kutea rauhassa.
 • Keväällä pari kolme viikkoa kutuajan jälkeen haukia tapaa kutualueiden läheisyydestä kivikoilta, ennen kuin ne hajautuvat syönnösalueilleen
 • Jos löydät hauen ravintokalat kaikuluotaimella, lähistöllä on suurella todennäköisyydellä myös haukia.

Kalastustaktiikka

 • Anna veneen liikkua hitaasti pitkin valitsemaasi kalastusaluetta ja suuntaa heitot noin 6…8 metrin välein potentiaaliselle alueelle esimerkiksi ruovikon reunaan. Hauki havaitsee vieheen kylkiviiva- ja näköaistillaan, joten saalistaessaan se kyllä ehtii vieheen luo.
 • Usein samasta paikasta tulee useampi hauki, joten ensimmäisen tärpin jälkeen ottipaikan lähiympäristö kannattaa haravoida hieman tarkemmin.
 • Ratkaise ”päivän koodi” eli miten kalat ovat sijoittuneet (veden syvyys, paikan luonne, sijainti tuulen suhteen, jne.), sekä mikä viehetyyppi ja -väri toimii parhaiten.
 • Paras kalastusaika on yleensä aikainen aamu sekä ilta. Hauenkalastuksessa puhutaan ”kultaisesta tunnista” joka tarkoittaa ajanjaksoa ennen ja jälkeen auringonlaskun. Tuohon aikaan kannatta etsiytyä sille omalle parhaalle paikalle sen suuren toivossa.
 • Kalasta valikoiden ja kunnioita saalista. Paras hauen ruokakalakoko on 1-3 kg. Pienemmät ja suuremmat kannattaa vapauttaa varovasti ja vahingoittumattomina takaisin vesistöön.
 • Pidä kalastusluvat kunnossa.

Tutustu tarkemmin

Tutustu tarkemmin hauen kalastukseen ja sen eri tyyleihin. www.kireitasiimoja.fi -sivustolla on runsaasti aiheeseen liittyviä opastuksia ja videoita.

www. kireitasiimoja.fi/rapala-shadow-series-vaaput

www.kireitasiimoja.fi/hauki

www.kireitasiimoja.fi/kiehtova-ruovikkokalastus

www.kireitasiimoja.fi/rapala_seasons/kalastajan-vuosikello-kohdekala-hauki-meri

www. kireitasiimoja.fi/xrappetoburger

Jussi Ovaskainen315 Artikkelia

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Polar Ignite -fitnesskello on tietoturvallinen valinta

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tänään julkaissut Tietoturvamerkin. Merkki on kehitetty Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub -älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelulle ja Polar Ignite -fitnessälykellolle. Tietoturvamerkki takaa…

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

  FIS ja Halti – yhteistyötä 11 vuotta

   Pujottelun maailmancup osakilpailu käytiin viime viikonloppuna Levillä. Maailmancupia organisoivan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n työntekijät pukeutuvat Haltin vaatteisiin. Halti ja Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, ovat aloittaneet yhdennentoista yhteistyökauden. Vuosien aikana yhteistyö on laajentunut alppilajeista kuuteen olympialajiin: alppihiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn sekä freestyleen ja…

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Vauhti voitelee fluorittomasti

  Suksivoideteollisuus on pitkään pyrkinyt löytämään voitelutuotteissa haitalliseksi todetuille fluorilisäaineille korvaavia raaka-aineita. Vauhdin uudet fluorittomat PURE-tuotteet ovat saatavana jo tämän talven lumille. Vauhdin PURE-mallisto on vuonna 2015 aloitetun kehitystyön tulos, jota on tehty yhdessä mm. Itä-Suomen yliopiston kanssa. Uuden malliston ja…