Miten löytää parhaat polut polkujuoksuun?

Miten löytää parhaat polut polkujuoksuun?

Polkujuoksu eli trail running on Alpeilta lähtöisin oleva juoksumuoto, jossa tasaisten maanteiden sijaan juostaan tyypillisesti metsässä polkuja tai retkeilyreittejä pitkin. Polkujuoksu on erinomaista liikuntaa, joka tarjoaa monipuolisia haasteita keholle kestävyyden, koordinaation ja tasapainon muodossa. Mäkien nouseminen ja juurakossa tasapainoilu vahvistavat jalkojen lisäksi monipuolisesti koko kehon lihaksia. Pehmeillä neulaspoluilla juokseminen sopii myös niille, joille kova maantie alusta aiheuttaa helposti jalkavaivoja.  Korkeuserojen ja muuttuvan polun mukana myös maisemat, rasitus ja vauhti vaihtelevat luonnollisesti reitin mukaan. Ylämäissä voi siirtyä kävelyyn ja nauttia maisemista, kun taas alamäissä voi antaa askeleen rullata jolloin myös maisema vaihtuu pikaista vauhtia.  

Miten päästä poluille?

Metsissä polkuja riittää lähes rajattomasti, joten polkujuoksua pääsee helposti kokeilemaan vaikka poikkeamalla rohkeasti tutulta pururadalta lähteville poluille ja katsoa minne polut johtavat. Tämä on myös kätevä tapa tutustua uusiin paikkoihin kotimaastoissa. Jos paikka on sinulle tuntematon kannattaa aina ottaa kartta tai puhelin mukaan eksymisen varalta. Retkikartta.fi tarjoaa lähes suunnistustasoisen kartan koko Suomesta ja Luontoon.fi voit tutustua kansallispuistojen sekä retkeilyalueiden reittitarjontaan. Metsähallitus ylläpitää yli 7000 km merkittyjä retkeilyreittejä, josta löytyy varmasti jokaiselle harrastajalle sopivan haasteellisia ja pituisia reittejä. Kansallispuistoissa reitit on yleisesti hyvin merkattuja välimatkoineen lisäksi ne tarjoavat hienoja maisemia liikunnan oheen. 

Kannattaa myös tutustua paikallisten polkujuoksuseurojen ja yhteisöjen tarjontaan yhteislenkeistä. Näillä yhteislenkeillä pääset turvallisesti kokeilemaan uutta lajia porukassa ilman eksymisen pelkoa. Samalla on myös mahdollisuus tavata ja haastatella muita polkujuoksusta innostuneita. Yhteislenkeille otetaan mielellään uusia harrastajia mukaan ja myös vauhti pyritään aina sovittamaan kaikille osallistujille sopivaksi. Trailrunning.fi sivustolle on koottu kattava kokoelma yhteisöjä, jotka tarjoavat yhteislenkkejä ympäri Suomea.

Jos polkujuoksukärpänen pääsee iskemään kannattaa ehdottomasti tutustua viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaneeseen polkujuoksukisojen tarjontaan. Kisareitit ovat tyypillisesti kokeneiden polkujuoksijoiden suunnittelemia ja niihin on pyritty kokoamaan alueen polkujen parhaat palat niin vaihtelevuuden kuin maisemien osalta. Lisäksi kisat tarjoavat valmiiksi merkatun reitin, järjestäjien tarjoaman huollon ja mukavaa lenkkiseuraa. Isompien tapahtumien yhteydessä järjestetään monesti myös yhteislenkkejä ennen kisaa, joissa pääsee tutustamaan johdetusti tulevaan kisareittiin. Polkujuoksukisoissa mennäänkin monesti enemmän pilke silmäkulmassa, jossa kisan loppuaika ei ole päätavoite vaan kokemukset ja elämykset reitin varrella.

Artikkeli polkujuoksukengistä