Lotta Harala laittaa kaiken peliin

Lotta Harala laittaa kaiken peliin

Pikajuoksija Lotta Harala lähti menneeseen yleisurheilukauteen suurin odotuksin. Harjoittelukausi oli mennyt erinomaisesti, ja kello kertoi ennätysajoista harjoitusleirien jälkeen. Kilpailukausi ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaisesti.

– Kausi oli hankala, semmoista raskasta yrittämistä. Olin kokonaisvaltaisesti alipalautunut. En saanut aikaiseksi sellaista tulosta, jota harjoituskauden perusteella odotimme. Kesken kesän sovimme, että vaihdan valmentajaa Jussi Ihamäestä Kai Kyllöseen.

Alipalautumisen syynä oli liiallinen harjoittelu lepoon nähden. Yksi apuväline seurantaan on multisportkello.

– Olen mittaillut sykkeitä tai muita arvoja tosi huonosti. Mutta nyt se muuttuu. Jatkossa seuraan valmentajan kanssa sykkeitä ja palautumista entistä tarkemmin. Olen kunnianhimoinen ja päättäväinen. Minulla on taipumusta ylitreenaamiseen, sitten väsähdän enkä jaksa mitään muutamaan päivään. Se saa nyt loppua! Treenit, kehittyminen ja palautuminen pitää saada hyvään balanssiin, ja siihen nämä modernit sykemittarit ovat hyväksi avuksi.

Yhteistyökumppanit tärkeässä roolissa

Uuden valmentajan lisäksi Lotta Harala on kokoamassa ympärilleen ammattimaisen tiimin, jonka kanssa hän haluaa mitata itsestään ulos sen, mitä hänen kehostaan lähtee. Kesällä julkistettiin urheiluvaatettaja Puman ja Lotan monivuotinen yhteistyösopimus.

– Pokeritermeillä laitan ”all in”. Yhteistyökumppanuus Puman kanssa on elinehto, sillä ilman heitä tämän kuvion rakentaminen olisi mahdotonta. Pumasta olen iloinen myös sen vuoksi, että heillä on muutoinkin makeita vaatteita, joita voin käyttää myös vapaa-aikana. Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt yhteistyöstä Puman kanssa.

Harala kaipaa tasapainoa datan ja tunteen välillä.

– Muutin nyt Helsinkiin, mikä on osa tätä kokonaisuutta. Tarvitsen valmentajan, jolla on järki päässä ja sanoo tarvittaessa ”nyt riittää”. Sitä itse luulee, että voi vielä vähän treenata. Silloin järki ja data ovat, oman tuntemuksen lisäksi, tärkeitä asioita, jotta myös palautumiselle saadaan riittävästi aikaa.

Henkinen palautuminen urheilusta Haralalla sujuu arkisten asioiden äärellä.

– Katselen sarjoja koneelta tai vietän aikaa perheen ja poikaystävän kanssa. Tehdään ruokaa yhdessä tai käydään vaikka jossain kivassa paikassa syömässä. Vaikka olen sosiaalinen ja avoin, palaudun parhaiten ollessani yksi tai ihan vain läheisten kanssa. Perusjutut, koti ja arki ovat niitä asioita, joiden avulla mieli palautuu urheilumaailmasta.

Jussi Ovaskainen241 Artikkelia

  Lumilajit liikuttavat ympäri Suomen

  Lumilajit liikuttavat ympäri Suomen

  Lasten Lumipäivät on Suomen Hiihtoliiton ja suomalaisten lumilajien seurojen järjestämä kiertue, joka tarjoaa innostavaa ja monipuolista lumiliikuntaa alakouluille koulupäivien aikana sekä lapsille ja perheille iltaisin.   Kiertuepaikkakuntia on 25, tapahtumapäiviä yli 60 ja tavoitteena on liikuttaa 15 000 lasta, opettajaa ja…

  Säädettävä side helpottaa hiihtämistä

  Säädettävä side helpottaa hiihtämistä

  Rottefellan uusi Move on käänteen tekevä side perinteisen hiihtäjille. Move Switch -kääntimen ansiosta siteen voi kääntää neljään eri asentoon, yhteensä 36 mm eteen- tai taaksepäin. Sidettä eteenpäin siirtämällä suksen pito paranee ja taaksepäin siirto lisää luistoa. Siteen siirto-ominaisuus vähentää epäonnistuneen…

  Huolletuilla suksilla on mukava hiihtää

  Huolletuilla suksilla on mukava hiihtää

  Hiihtokausi on saatu käyntiin koko maassa ja laduilla onkin käynyt mukava kuhina. Olennainen osa hiihtonautintoa on hyvin toimivat sukset. Niiden hoitaminen on tehty yhä helpommaksi.   Nestemäiset voiteet ovat tehneet tuloaan jo muutaman vuoden. Alussa voiteet olivat pikavoiteita, mutta yhä useammin…